Načelnik Neuma najavio blokadu granice sa Hrvatskom

11.04.2017.     Vijesti

Načelnik Neuma Živko Matuško najavio je da će stanovnici ove opštine za dvije sedmice blokirati granične prelaze između BiH i Hrvatske, kako bi upozorili na otežanu saobraćajnu komunikaciju nakon uspostavljanja šengenskog režima na granicama EU. Matuško je u pismu vlastima BiH upozorio na to da je zbog uvođenja strožeg režima na granicama EU, odnosno Hrvatske, došlo do problema u svakodnevnoj komunikaciji kao što je odlazak djece u školu i naglasio da zbog toga prijeti haos za vrijeme turističke sezone.

Foto: Ilustracija

On je zatražio da se svim stanovnicima Neuma omogući prelaz granice između BiH i Hrvatske na pograničnim prelazima Radež-Vukov klanac i Duži-Imotica, uz sadašnja dva u Kleku i u Zaton Dolima.

„Ukoliko se u narednih petnaest dana nadležne institucije ne oglase i ne preduzmu ništa, bićemo primorani da u znak upozorenja blokiramo prolaz kroz Neum na graničnim prelazima sa strane BiH. Ovaj protest biće najavljen“, naveo je u pismu Matuško.

On je dodao da je ulaskom Hrvatske u EU iz godine u godinu problem tranzitnog saobraćaja kroz Neum sve izraženiji, pa su sve češći takozvani čepovi, kada nastaje višečasovni saobraćajni kolaps.

„U kolapsu budu i sve gradske službe od hitne pomoći, vatrogasne službe, policije i ostalih. Samo pukom srećom do sada nije bilo slučajeva da zbog zastoja i nemogućnosti intervencije stradaju neke osobe ili nečija imovina“, naveo je Matuško.

Mjere pojačane kontrole spoljnih granica EU, te promjene propisa o šengenskoj granici, uvedene su kao reagovanje na terorističke prijetnje u Evropi u posljednje dvije godine, ali i zbog mogućeg povratka islamističkih boraca sa sirijskog ratišta jer su mnogi od njih državljani nekih zemalja EU.

izvor: Srna