Na trebinjskom birou blizu 3.000 žena starosti preko 45 godina

12.02.2017.     Vijesti

Hercegovina, posao

Na evidenciji Filijale za zapošljavanje Trebinje 2.648 žena starosti iznad 45 godina traže aktivno posao od ukupno 12.777 koliko ih je bez zaposlenja u osam opština, potvrdio je za Hercegovina press Dragan Popović, rukovodilac filijale Trebinje.

Sve češće se mogu čuti pritužbe i mlađih i onih srednjovječnih žena na poslodavce koji kod ovih prvih traže radnio iskustvo, a onima koji ispunjavaju taj uslov sporne su godine.

Da je diskriminacija prema ženama sve prisutnija govori i podataka da se često u pozivu za posao kao jedan od kriterijuma navodi  da zainteresovana kandidatkinja  uz CV priloži i fotografiju .

„Skoro sam se prijavila na konkurs za prijem u prodavnicu obuće. Kada sam prišla novootvorenom objektu nisam mogla da vjerujem. U redu od nekoliko metara stajale su mlade , dotjerane i utegnute djevojke. U prvi mah sam pomislila da sam pogriješila, jer je ta slika  najmanje ličila da se čeka na razgovor za prodavačicu“, kaže jedna 45-ogodišnja Trebinjka.

Mnoge od  onih koje su godinama samo statistika na birou nemaju ni dana radnog staža, dok one koje su ostale bez posla teško dobijaju novu priliku za rad.

Još   više poražavajuća činjenica je ponašanje poslodavaca u privatnom sektoru kojima je prvo i najvažnije pitanje  prilkom razgovora za prijem da li je kandidatkinja udata i da li ima  u planu proširenje porodice.

Ovo su samo neki od mnogobrojnih probelma sa kojima se susreće žena u društvenoj zajednici.

Prema podacima  trebinjske Filijale deficitarne profesije su profesor matematike,profesor fizike,farmaceut,veterinar,varioc,zidar,tesar,profesionalni vozači sa licencom.

Zavod za zapošljavanje Republike Srpske  izdvaja i određena sredstva privrednicima  koji uposle nezaposlena lica.

„Ukoliko se radi o zapošljavanju pripravnika Zavod  za zapošljavanje djece poginulih boraca finasira bruto platu u iznosu 796,02 KM u trajanju od 12 mjeseci što ukupno iznosi 9.552,24 KM a za zapošljavanje pripravika iz ostalih ciljnih grupa 6.686,52 KM na godišnjem nivou (70% navedene bruto plate), kažu u trebinjskoj Filijali.

Po ostalim projektima zapošljavanja iznos sredstava po jednom nezaposlenom licu za zapošljavanje kod poslodavca je 4.000 KM bespovratno.

Na području Trebinja posao traži 2.966 lica, Bileće-1.876, Gacku-981, Ljubinju-593, Nevesinju-2.429, Foči-3.152,Kalinoviku-322 i Berkovićima -458 osobe. Od ukupnog broja nezaposlenih -žena je 6.469 (50,63%), a muškaraca 6.308 (49,37).

Hercegovina press