Morin Kormak u Trebinju – privreda u sjenci politike

14.02.2017.     Vijesti

Iako su i vlasti Republike Srpske i Ambasada SAD – a u Sarajevu dali sve od sebe da javnost uvjere kako sankcije uvedene predsjedniku Srpske  Miloradu Dodiku neće uticati na građane i privredu,  stvarnost nas svaki dan demantuje mišljenje je ekonomskog   analitičara Zorana Pavlovića.

Foto: Ilustracija

Morin Kormak, ambasador SAD – a u BiH, danas boravi u Trebinju. Srela se Kormakova sa nevladinim sektorom, povratnicima, predstavnicima Granične policije, pa čak i opozicionim političarima. Ipak, preskočila je najvažniju instituciju u Trebinju. Sa gradonačelnikom Lukom Petrovićem nije se kaže vidjela jer  za američke predstavnike u BiH on danas nije imao vremena.

Tako su  Ambasadi  SAD – a  nepoznanica ostali projekti Grada Trebinja  vezani za infrastrukturu, privredu, poljoprivredu, turizam. Čija je netrpeljivost bila presudna nije ni važno kažu analitičari.

„ Nije dobro da sa najvećom zemljom na svijetu nemamo saradnju na polju ekonomije i privrede. A ako šef ekonomskog odjeljenja SAD – a u Ambasadi u Bosni i Hercegovini  nije upoznat sa projektima lokalne zajednice onda oni nikako ili vrlo malo mogu da nam pomognu“ kaže Zoran Pavlović, ekonosmki analitičar.

Pavlović dodaje da se politika umješala u sferu ekonomije i da je to dodatni teret za privredu koja je već na izdisaju.

Američki ambasador u BiH  Morin Kormak  apelovala je danas na aktuelne političke lidere u BiH  da se okrenu rješavanju konkretnih problema bitnih za građane, a ne da se bave nacionalnim pitanjima.

„Voljela bih da je politika odvojena od ekonomije, jer ovde postoje veliki potencijali.  U Trebinju imate poljoprivredne, turističke i druge resurse. Postoji velika šansa za razvoj privatnog sektora i nadam se da će građani mirnim putem zahtjevati takve prilike i takve šanse“, zaključila je Kormakova.

Hercegovina press