Poslanik u NSRS i član pregovaračkog tima za izgradnju drugog bloka gatačke termoelektrane Srđan Milović izjavio je za Radio Gacko da bi izgradnja nove elektrane trebalo da počne u prvoj polovini naredne godine.
“ Za izgradnju nove elektrane zainteresovano je nekoliko investitora i svi oni dostavili su ponude koje smo razmotrili. Republika Srpske željela je da prikupi sve relevantne podatke šta možemo dobiti tim projektom i ispostavilo se da je najbolju i najpovoljniju ponudu daala kompanija Poli iz NR Kine koja je za 30 odsto jeftinija, od evropskih projekata,  a koja je radila vrlo zahtijevne projekte u oblasti energetike. Radi se o kompaniji koja je investiciono jedna od najznačajnijih u svijetu“, kaže Milović.
Republika Srpska dobila je tri ponude  finansiranja kako i u kojoj varijanti može da se gradi elektrana u Gacku  – kao stoprocentno vlasništvo Republike Srpske, stoprocentno vlasništvo kineskih investitora i model  zajedničkog  ulaganja.
„Ponude je analizirala Vlada Republike Srpske, više nezavisnih institucija, između ostalih i  jedna od najvećih evropskih kompanija koja se bavi menadžmentom i analizom projekata,  Mejs iz Londona. I kao rezultat svega toga Vlada se opredijelila za zajedničko finansiranje i mi sada u ovom momentu pripremamo sve dokumente i decidne modalitete koje će potpisati i jedna i druga strana čime bi se stvorili uslovi da izgradnja ovog objekta krene, ja se nadam u prvoj polovini ove godine“, rekao je Milović.
On dodaje da je sad sve do vlasti u Republici Srpskoj naglašavajući da su kineske kompanije dale maksimalno korektne i povoljne ponude i da treba iskoristiti povoljan momenat i što prije krenuti s izgradnjom projekta.
Gacko 2 neće biti dio sistema ERS – a ali će biti značajan energetski objekat koji će proizvoditi više od 50 odsto električne enegije u odnosu na potrebe stanovništva.
Izgradnja ovakvog objekta trajaće,procijenjeno je  pet godina, a gradiće se po principu 49: 51 odsto u korist Kineza.
„To se odnosi samo na izgradnju objekta objašnjava Milović, a po puštanju elektrane u rad definisaće se novo učešće u vlasništvu, jer Kinezi su ponudilui da Republika Srpska upravlja i objektom i strujom što znači da će imati apsloutno odlučivanje. Projekt je od  strateškog značaja za Republiku Srpsku, a Kinezima je bitno da im se uložena investicija isplati“, objašnjava Milović.
Kineski investitori trebalo bi da u izgradnju drugog bloka gatačke elektrane ulože 600 miliona maraka.
Hercegovina press