Milan Tomanović na Ekonomskom forumu: Budućnost je u zdravstvenom turizmu

27.04.2017.     Privreda

Na panel diskusiji „Mladi u biznisu iz Republike Srpske  – temelj  budućnosti“ Ekonomskog foruma koji se održava na Jahorini,   govorio je  Trebinjac Milan Tomanović vlasnik Stomatološkog centra „Tomanović“ koji je podijelio svoja iskustva u osnivanju privatnog biznisa, preprekama na koje je nailazio ali i načinima kako da unaprijedite posao i postanete respektabilini u svojoj struci.

Foto: Hercegovina press

Tomanović ističe da bi svi trebalo više da koristimo novac IPA Fondova koji nam je na raspolaganju ali i podsticaje za zapošljavanje, povoljne kredite sa grejs periodom i  na taj  način unovčimo svoju pamet i znanje.

On je, kako kaže zahvaljujući podsticajima za samozapošljavanje uspio da otvori Centar i razvije posao.

50  procenata pacijenata dolazi iz susjedne Hrvatske, a čak 80 posto prihoda Centra su od državljana Hrvatske i drugim zemalja u regionu. Zbog toga je, tvrdi Tomanović siguran recept za uspjeh u razvoju zdravstvenog turizma.

„U Evropi se godišnje ostvari 203 miliona putovanja motivisanih zdravljem, i ostvari 115 milijardi evra prihoda godišnje. Takođe, zdravstveni turisti da ih tako nazovem troše tri do četiri puta više od klasičnih turista, a to je od 220 do 270 evra dnevno“, ističe Tomanović.

Gledajući procente, dentalni turizam čini oko 30 procenata kao i estetska hirurgija, zatim slijede ortopedska hirurgija i ostale grane medicine.

Milan Tomanović koji je i predsjendik Pozitivne Srpske u Trebinju zalaže se i za javno privatna partenrstva u zdravstvenim ustanovama.

Hercegovina press