Mercator umjesto Konzuma?

25.05.2017.     Privreda

Iako Agrokorove proizvodne kompanije u BiH posluju “jako stabilno”, no pokazalo se kako su trgovački lanci Konzum i Velpro ostvarivali rezultate koji nisu bili zadovoljavajući pa je odlučeno da se kroz postupak restrukturiranja trgovačko poslovanje ubuduće odvija pod znakom Mercatora, izjavio je poverenik za Agrokor Ante Ramljak.

On je u Sarajevu izjavio kako će kao dio plana za restrukturiranje poslovanja koncerna na području Bosne i Hercegovine biti vraćen brend Mercatora, jer je procijenjeno kako će se na taj način očuvati radna mjesta u toj zemlji i nastaviti uspješno poslovanje trgovačkog lanca koji sada u BiH posluje pod brendom Konzuma.

“Vratiće se ponovo brend Mercator. On će preuzeti dobavljače i sve zaposlene na sebe i na taj način će se raditi restrukturiranje dospjelih obveza”, rekao je Ramljak novinarima nakon sastanka s predstavnicima državnih i entitetskih vlasti u Bosni i Hercegovini predvođenih ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirkom Šarovićem te ministrom finansija Vjekoslavom Bevandom.

Na sastanku su učestvovali i direktori ostalih Agrokorovih kompanija u BiH – Konzuma BiH Tomislav Begić, Sarajevskog kiseljaka Tomislav Slišković, Velpra Živko Katana, Leda-Čitluk Miro Težulat te Super kartice Boris Barić, kao i predsjednik Uprave slovenskog Mercatora Tomislav Čizmić.

Ramljak je pojasnio kako je nakon procjena utvrđeno da Agrokorove proizvodne kompanije u BiH posluju “jako stabilno”, no pokazalo se i kako su trgovački lanci Konzum i Velpro ostvarivali rezultate koji nisu bili zadovoljavajući pa je odlučeno da se kroz postupak restrukturiranja trgovačko poslovanje ubuduće odvija pod znakom Mercatora. Obrazloženje je i kako je Mercator brend koji je prepoznatljiv na tržištu BiH te stoga nudi i “određeni sigurnost”.

Mercator u Sloveniji i Srbiji posluje jako dobro pa je procjena kako će tako biti i u BiH, a Ramljak drži kako će to pružiti sigurnost očuvanja svih postojećih Konzumovih prodajnih mjesta. No taj plan, kako je pojasnio Ramljak, još nije formalno odobren jer ga i Mercator i Konzum trebaju predstaviti svojim upravama koje trebaju dati konačnu saglasnost.

“Ovo još nije definitivna odluka, no u tom pravcu idemo”, rekao je Ramljak.

Sastanak u Sarajevu održan je na tragu dogovora postignutog 27. aprila, kada je Ramljak najavio kako će predstaviti plan restrukturiranja Agrokora i stabilizovanja poslovanja cijelog koncerna, a danas je najavio i nove sastanke s predstavnicima vlasti u BiH na mjesečnoj bazi tokom kojih će izvještavati o svim koracima u provođenju ovog plana.

Ministar Šarović je novinarima potvrdio da su u BiH saglasni s planom koji je predložio Ramljak.

“Mi sa svoje strane podržavamo ovaj plan, želimo da uspije”, kazao je Šarović, dodajući kako je zajednički interes uspješan Agrokor i njegove kompanije u BiH kako bi se očuvala postojeća radna mjesta i poslovanje dobavljača te podržavanjem sistema pomogla i privreda BiH.

Agrokorove kompanije u BiH zapošljavaju gotovo 5300 radnika, od čega njih oko 4600 u Konzumu.

Procjena je kako dugovi Agrokorovih kompanija u BiH dobavljačima s područja Federacije BiH, gdje obavlja 80 posto svojih poslovnih aktivnosti u BiH, iznose oko 66 miliona evra, dok vlasti Republike Srpske imaju podatke da dugovi dobavljačima iz RS iznose oko 2,8 miliona evra.

Izvor: Poslovni.hr