Mercator potvrdio: Stižemo u BiH

27.05.2017.     Vijesti
Slovenačka kompanija Mercator potvrdila je u četvrtak  namjeru da se vrati na tržište Bosne i Hercegovine pravdajući to istorijom dobrog poslovanja iz vremena prije preuzimanja Agrokora, prenosi BiznisInfo.
Mercator je za Slovensku novinsku agenciju (STA) saopštio kako je koncept povratka u BiH pripremljen na bazi detaljne analize poslovanja iz vremena prije nego je Agrokor kupio najveću maloprodajnu slovenačku kompaniju nakon čega je ona nastavila poslovanje pod imenom Konzum.

Kako je objašnjeno, analiza je pokazala da će ponovni ulazak Mercatora u Bosnu i Hercegovinu imati pozitivan efekt na tržište, te na kompaniju u cjelini.

– Glavni faktori za povratak Mercatora su osnaživanje mreže poslovnica, povratak Konzumovog duga prema dobavljačima na obostrano prihvatljiv način i preuzimanje svih zaposlenih Konzuma BiH – kažu iz Mercatora.

Također, objašnjavaju kako je riječ i o prilici za slovenačke dobavljače da prošire svoje poslovanje i ojačaju svoju poziciju, ali i poziciju regionalnih dobavljača što je predstavljeno kao uzajamna prednost.

– Iako bismo voljeli da sve bude završeno što prije, potrebno je sačekati okončanje procesa dobijanja zvanične dozvole od dioničara Agrokora i Mercatora, te kreditorskih banaka. Također, moramo se dogovoriti sa dobavljačima iz Bosne i Hercegovine – rekli su iz Mercatora.

Podsjećamo, vanredni komesar Vlade Hrvatske za Agrokor Ante Ramljak i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović juče su kazali da će Mercator najvjerovatnije preuzeti Konzum i Velpro u BiH.

Izvor: BiznisInfo