Ljubinje-zaboravljeni grad

21.02.2017.     Vijesti

Opština Ljubinje je zasigurno jedina opština u Republici Srpskoj koja je bez komunikacijskih veza sa susjednim opštinama , u koju ne dolazi štampa, često su bez vode i struje , a godinama se ne otvaraju nova radna mjesta što je jedan od razloga zbog čega se mladi rijetko odlučuju da stanu na „ludi kamen“.

ljubinje
Kažu da nisu dovoljno ludi da stvaraju sirotinju, pa ih na ovaj korak ne može stimulisati ni 500 maraka koliko Opština poklanja svakom bračnom paru koji se vjenča u ovoj lokalnoj zajednici .

Iako je do susjednog Stoca svega 20 kilometara nemaju nikavu vezu sa tom opštinom, izborili su se da imaju autobusku liniju samo do Trebinja, a usputna su stanica autobusima koji saobraćaju prema Banjaluci, Beogradu, Novom Sadu, gdje veliki broj mladih iz ove opštine studira.

Iako je poljoprivreda glavni izvor prohoda, ove godine je Opština napravila značajne rezove –podsticaj je sa 48.000 KM smanjen na 30.000 KM, na uštrb podsticaja za sadnju smilja.

Načelnik ove opštine Darko Krunić za portal Hercegovina press kaže da su se prošle godine davali podsticaj za sadnju cmilja, a da sada nema potrebe jer u Ljubinju imaju tri preduzeća koja vrše otkup cmilja i ljudima se nude kooperantski ugovori, gdje im se daje besplatan rasad, garantuje otkup cmilja sa vrlo korektnom cijenom.

„Podsticaj za poljoprivredu treba da se bazira na ljude koji žele da naprave neku ozbiljnu priču i iznosiće 30.000 maraka“, objašnjava Krunić.

Mladi kažu da ih takvi podsticaji neće vratiti nakon studija u rodni grad, te da se država i loklana vlast moraju više pozabaviti ovom sredinom ukoliko se želi zaustaviti ne samo odlazak školovanih ljudi već iseljavanje čitavih porodica iz ove siromašne hercegovače opštine.

Hercegovina press