Koliko košta prolazak migranata kroz BiH ?

04.07.2018.     Vijesti
S povećanim brojem dolaska migranata u BiH povećava se i broj krijumčara. Migranti s kojima su razgovarali novinari N1 kažu da im sami prilaze i nude da ih za novac prevedu preko granica. Što su bliže zapadu – cijena je, kažu, veća.
Džibal koji  je iz Pakistana put Zapada krenuo prije godinu dana, kaže da mu krijumčari nisu nepoznanica. Uz pomoć jednog došao je iz Srbije u BiH.
„400 evra. 400 evra da vas prevedu preko granice? Samo preko rijeke. Ne preko granice. Prevedu nas preko rijeke“, kaže.
Tvrdi da se i u BiH susretao sa sličnim ponudama, piše N1.
„Da. Ista priča. Jednako. Ista pitanja“, navodi. No ono što se razlikuje je cijena.
Tvrdi da za prelazak Hrvatske granice iznos koji krijumčari traže prelazi tri hiljade evra.
„Granica koju je lakše preći – malo novca. Granica koja je veća prepreka i gdje je visoka sigurnost znače više novca“, kaže izbjeglica iz Pakistana.
Kaisar je na tzv. migrantskoj ruti posljednje dvije godine. I on je u BiH stigao iz Srbije. Uz pomoć krijumčara.
„Neki ljudi su mi prišli. Pitali me želim li ići u BiH? Da, idem. Imaš li novca. Da, imam. Tražio je 200 evra. Platio sam i prešao rijeku“, kaže Kaisar, izbjeglica iz Pakistana Rijeku Drinu prešli su čamcem. Nakon toga je hodao devet sati dok nije prešao granicu i ušao u BiH.
Pitali su  ga novinari – šta dalje? „Nemam plan. Jer, sretneš nove ljude. I ponovo – imaš novca, ideš u Italiju. Možda me neko pozove, možda kontaktiram druge ljude i odem u Italiju, a možda i ne kontaktiram i ostanem ovdje“, navodi Kaisar. A ovdje je stigao prije tri dana. Gdje će biti za naredna tri – ne zna. Snovi o budućnosti koje je ponio iz Pakistana sad su na čekanju. U Sarajevu, dok spava u parkovima i napuštenim objektima.
N1