Kinezi će učestvovati u izgradnji HE Buk Bijela?

15.06.2017.     Energetika

-Vlada Republike Srpske donijela je Rješenje o davanju saglasnosti na zaključenje Memoranduma o saradnji na realizaciji projekta Hidroelektrane /HE/ „Buk Bijela“, između Vlade Republike Srpske i kineske kompanije „Čajna nešenel aero-tehnolodži internešenel endžiniring korporejšn“ /China National Aero-Technology International Engineering Corporation/.


Za zaključivanje Memoranduma ovlašćuje se ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade Republike Srpske.

HE „Buk Bijela“, instalisane snage 93,52 megavata, za čiju je izgradnju i korišćenje potpisan Ugovor o dodjeli koncesije, nalazi se u gornjem toku rijeke Drine i udaljena je oko 11,6 kilometara uzvodno od novog mosta u Foči.

Vlada Republike Srpske ranije je donijela rješenje o dodjeli koncesije za izgradnju i korištenje HE „Buk Bijela“ na rijeci Drini preduzeću „Elektroprivreda Republike Srpske“ i „Hidroelektranama na Drini“ iz Višegrada.

Koncesija se dodjeljuje na period od 50 godina, a vrijednost investicije je 382.407.793 KM.

HE „Buk Bijela“ biće građena na području opštine Foča, a sa stanovišta veličine akumulacije, instalisane snage i prosječne proizvodnje biće najveća elektrana na rijeci Drini.

Procijenjena ukupna godišnja proizvodnja HE „Buk Bijela“ je 332,3 gigavat-časova električne energije, dok je instalisani protok 350 metara kubnih vode u sekundi.

Kada ovaj objekat bude izgrađen to će znatno poboljšati energetski bilans Republike Srpske i dati dodatnu snagu proizvodnim kapacitetima „Elektroprivrede Republike Srpske“.

Izvor: Srna