Kako znati koji je najbrži red na kasi ili šalteru?

25.05.2017.     Vijesti

Istraživanja pokazuju da nevjerovatnih 18 mjeseci života provodimo u redovima. Čekaju nas svuda – u supermarketu, banci, pošti…

Čini se da mahom donosimo pogrešnu odluku o tome u koji red da stanemo, jer nekako baš u našem redu kasirka nema sitno ili mušterija ima neuobičajeno dug spisak zahtjeva. Statističari Univerziteta u Saseksu izračunali su savršenu formulu, a ona potvrđuje ono što znamo iz prakse – najkraći red može biti i najsporiji.

Mada nema pravila jer je u čekanje uključeno mnoštvo nepoznanica, od brzine kasirke i službenice do sporosti mušterija, najsigurnije je da idete lijevo. Većina ljudi su dešnjaci i automatski biraju red sa desne strane, pa je lijeva strana rasterećena. Takođe, gledajte da radi žena jer istraživanja pokazuju da su u ovom poslu brže od muškaraca. Obratite pažnju na broj redova i odaberite broj dva čak i kada na prvi pogled izgleda najduži, tvrde statističari.

Za siguran uspjeh obratite pažnju na osobe ispred. Ne izbjegavajte one koji tegle puna kolica u prodavnici ili plaćaju mnoštvo računa u banci, jer često brže završe nego kupci sa polupraznim korpama i jednim računom.

Izvor: radio 021