Kako bi se spasilo Tjentište će biti proglašeno nacionalnim spomenikom

13.03.2018.     Vijesti

Na sjednici Komisije zaključeno je da se Spomen-kompleks Tjentište uvrsti na Listu ugroženih spomenika Bosne i Hercegovine.

S obzirom da se taj spomen-kompleks nalazi na Privremenoj listi nacionalnih spomenika, pristupiće se izradi odluke o proglašenju tog dobra nacionalnim spomenikom da bi se propisale mjere zaštite, a projekt zaštite aplicirao za sredstva iz inostranih fondova.

Predsjednik Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine Radoje Vidović i članovi prof. dr. Amir Pašić i Goran Milojević donijeli sui odluke o proglašenju pet dobara nacionalnim spomenicima BiH, saopšteno je iz Komisije.

To su istorijski spomenik – Džamija u Podgori, opština Breza; gradjevinska cjelina – Atik džamija u Ćivama (Gornje Vukovije), opština Kalesija; gradjevinska cjelina – Crkva sv. Proroka Ilije zajedno s pokretnim nasljeđem i s pravoslavnim grobljem u Sedlarima, grad Trebinje; gradjevinska cjelina – Tekija na Oglavku, opština Fojnica; te istorijsko područje – Nekropola sa stećcima na lokalitetu Katica u selu Bistrica, opština Jajce.

Toj sjednici su, uz članove Komisije, prisustvovali i predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

Klix.ba