Još dvije avio kompanije zainteresovane za letove iz Mostara

13.10.2017.     Vijesti

Avioni niskotarifne njemačke kompanije Eurowings od sljedeće će godine letjeti prema Mostaru nakon što je grad na Neretvi u srijedu pobijedio u online konkursu korisnika Facebooka koji su birali iduće odredište te kompanije.

Kako je za Dnevnik 3 FTV-a izjavio direktor Aerodroma Mostar Marin Raspudić, njemačka će firma odlučiti između tri grada – Koelna, Dusseldorfa ili Stuttgarta. Prema njegovim riječima, nije se bilo lako izboriti za ovu liniju između Sarajeva i Splita, a mostarski aerodrom očekuje i neophodna modernizaicija, kao i povećanje broja zaposlenih.

Osim Eurowingsa, koji bi sa mostarskog aerodroma letove trebalo da uspostavi od maja 2018. godine, još dva operatera izrazila su zainteresiranost za letove iz Mostara – hrvatski Croatia Airlines i turski Turkish Airlines.

Inače, Mostar je od obustave veze prema Zagrebu prije deset godina ostao bez redovnog leta,  a na aerodrom su slijetali  samo charter avioni, uglavnom s turistima za Međugorje.  Proteklih sezona postojao je i komercijalni let –  letjelo se dva puta nedeljno između u u sezoni i to kompanijom Mistral Air, a iz Zračne luke Mostar letjelo se za Rim, Bari i Napulj. Mostar ima 88 posto udjela u zračnoj luci Mostar, a suvlasnik ostalih dvanaest posto je aerodrom u Zagrebu.

Izvor: Bljesak.info