Iz Agrarnog fonda savjetuju: Kako da zaštitite usjeve i zasade od „proljećne“ zime

19.04.2017.     Privreda

Snijeg je jutros probudio Gačane i Nevesinjce. Temperatura u minusu.  Kišovito i hladno u Trebinju. Zima se vratila i u ostale istočnohercegovačke opštine, a niske temperature koje će se prema prognozama kretati i do minus pet stepeni Celzjusa zadržaće se i narednih sedam dana.

Agrofin Trebinje

Vremensku prognozu sa posebnom pažnjom ovih dana redovno prate  poljoprivrednici koji su s razlogom zabrinuti za proljećne  usjeve i zasade.

“Niske temperature i mrazevi svakako će ostaviti značajne posljedice na poljoprivredne kulture pogotovo ako uzmemo u obzir da je vegetacija uveliko krenula, da voćne kulture imaju već formiran plod, vinova loza je u intezivnom porastu, rano povrće je već krenulo sa porastom”,  slažu se agronomi iz Agrarnog fonda.

Za poljoprivrednike su pripremili savjete kako da što bolje očuvaju posađene kulture:

Svim proizvođačima savjetujemo da zaštite svoje usjeve i zasade koliko je to moguće u ovim situacijama. Neke od mjera koje se odnose na fizičku zaštitu pogotovo za ratarske i povrtarske kulture jeste upotreba agril folije. Voćnjake i vinograde možemo sačuvati otvorenim plamenom i grijanjem. Međutim na većim površinama to je dosta teško skoro pa i fizički neizvodljivo.

Posljednih godina u ekspanziji je ishrana biljaka pomoću aminokiselina, koje djeluju stimulativno na biljku. Preporučujemo tretiranje voćnjaka, vinograda i ostalih usjeva aminokiselinama 2-3 puta u toku intezivnog porasta pogotovo u periodu koji su kritični za biljku pod uticajem stresnih situacija (Niske ili visoke temperature).

Aminokiseline pored toga što efikasno djeluju na rast i razvoj biljke značajno utiču i na prinos, razvoj zelene mase, jačanje imunog sistema biljke i bolji proces fotosinteze.

Proizvođačima se savjetuje da čim prije krenu sa upotrebom aminokiselina, i da svoju biljku pripreme za veoma stresan ciklus koji je očekuje. Važno je napomenuti da se aminokiseline uspješno mješaju sa sredstvima za zaštitu tako da u tome pogledu ne treba da se brinemo za eventualne štete.

Od aminokiselina svakako savjetujemo AMIKSOL  ILI  LYSO AMMIN, dokazana sredstva koja su našla primjenu u širokoj poljoprivrednoj proizvodnji.