Istraživali smo: Kolike su plate funkcionera i direktora javnih ustanova i preduzeća u Trebinju

07.06.2017.     Vijesti

Trebinjski funkcioneri i direktori javnih preduzeća, njih pedesetak zarađuju mjesečno od 1150 KM koliko iznosi najmanja neto plata bez toplog obroka i minulog rada, pa do 2.800 KM koliko mjesečno prima gradonačelnik Luka Petrović.

Petrović je po dolasku na vlast svoju i  funkcionerske  plate smanjio za 30 procenata. Bivši gradonačelnik Slavko Vučurević svakog mjeseca je primao 4.000 konvertibilnih maraka. Plata novog gradonačelnika je 1.200 maraka niža i ona iznosi 2.800 KM. To je ujedno i najviša funkcionerska zarada u Trebinju.  Petrovićev zamjenik Mirko Ćurić mjesečno inkasira  2.100 konvertibilnih maraka.

U odnosu na prošlu godinu smanjene su i plate predsjedniku i potpredsjedniku Skupštine. Dragoslav Banjak prima neto platu od 2.200 KM, a njegov prethodnik Slobodan Prtilo zarađivao je 3.000 maraka mjesečno. Potpredsjednik skuštine Bojan Šapurić, koji je i najmlađi trebinjski, ali i republički funkcioner zarađuje 1.750 KM mjesečno. Njegova prethodnica Milka Butulija svaki mjesec je inkasirala 30 odsto novca više samo na račun osnovne plate.

Načelnici odjeljenja imaju koeficijente 11.5 i  cijenu rada od 100 KM,  što znači da je njihova osnovna plata 1.150 maraka mjesečno, na koju primaju topli obrok koji iznosi 195 KM, i minuli rad koji se razlikuje od godina staža. Na osnovnu platu imaju i dodatnih 20 procenata. Takođe, načelnici mogu primiti bonus na plate koji je uveo gradonačelnik Perović. Tako je prošli mjesec za dobar rad sa 10 procenata nagrađen Marko Rikalo. Bilo je i nekoliko načelnika koji su kažnjeni. a Hercegovinapress.com je o tome ranije izvještavala.

Istu platu imaju i direktori javnih ustanova koje su na budžetu grada: Agrarnog fonda, Vrtića, Kulturnog centra, Centra za informisanje i kulturu, Doma mladih, Turističke organizacije Trebinja….

Generalni direktori energetskog sektora, direktor Elektroprivrede RS Željko Kovačević, direktor HET – a Gordan Mišeljić i Elektrohercegovine Dragan Savić odlukom Vlade Republike Srpske primaju ugovorenu platu od 2.700 konvertibilnih maraka.

Vlada je odredila plate i za izvršne direktore u ovom sektoru čija mesečna zarada iznosi 2.250 konvertibilnih maraka.

Trebinje, Koordinacioni tim

Nešto veću platu o njih prima direktor Doma zdravlja Branka Drašković koja mjesečno zarađuje 2.290 KM. U ovoj ustanovi  kažu da je sve  uračunato u platu, odnosno nemaju pravo na regres, topli obrok….

Po istom principu obračunavaju se i plate u Poreskoj upravi, Fondu za zdravstvo i Fondu PIO.

Direktor Poreske Vojin Mrđa mjesečno inkasira 2.100 konvertibilnih maraka na koji se doda minuli rad.

Direktorka Fonda za zdravstvo Valerija Lakić mjesečno prima 1670 maraka plus minuli rad, a njena koleginica u Fondu PIO Koviljka Vučić 70 maraka manje.

Direktori gradkih preduzeća zarađuju uglavnom po dvije prosječne plate mjesečno. Nedeljko Lambeta, direkto Komunalnog prima neto platu u iznosu od 1.675 KM. Njegova zarada je čak 53 procenta niža od plate koju je imao prethodni direktor ove firme. Za 10 odsto platu je smanjio i direktor Vodovoda Spasoje Radović koji mjesečno zarađuje 1.890 konvertibilnih maraka.

U Domu penzionera svim radnicima plate su smanjene za 13 odsto, pa tako i direktoru Rajku Ćapinu kome svaki mjesec na račun legne 1.650 KM +minuli rad.

Direktor Bazena Trebinje Zoran Čučković mjesečno zarađuje 1.518 maraka.

Visokim platama ne mogu se pohvaliti direktori škola koji mjesečno zarađuju  od 1. 250 KM u koje je uračunat i topli obrok u srednjim školama i 50 maraka manje koliko primaju direktori osnovnih škola.

Kolika je plata direktora trebinjske bolnice Vasa Mijanovića nismo uspjeli saznati jer se nije javljao na telefon i odgovarao na poruke.

 

Hercegovina press