Injac i Vujnić među optuženima u predmetu “Bobar banka”

02.02.2017.     Vijesti

Foto: ATV

Prije Tužilaštva, informaciju o podizanju optužnice u slučaju Bobar banka, saopštio je ministar bezbjednosti BiH. Potvrdio je da se među optuženima nalaze Slavica Injac i Snežana Vujnić, koje su kao direktorke Agencije za bankarstvo, odnosno Investiciono-razvojne banke, optužene za kriminal težak više od 120 miliona maraka.

Tek nekoliko sati kasnije, oglasili su se iz Tužilaštva BiH i potvrdili da optužnica tereti još 14 osoba.

“Optuženi se terete da su kao grupa povezanih osoba ostvarili nadzor nad cjelokupnim poslovanjem Bobar banke a.d Bijeljina, te omogućavali davanje višemilionskih kredita bez odgovarajućih sredstava osiguranja, koji su nezakonito dodjeljivani povezanim pravnim osobama Bobar grupacije, čija naplata realno nije bila moguća”, izjavio je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Time su, kako poručuju iz Tužilaštva, doveli do finasijkog sloma banke i propasti depozita firmi, organa uprave, ali i građana. Objavljen je i spisak institucija koje su, kako je navedeno, oštećene počinjenim krivičnim djelom. Među njima su javna preduzeća, fondovi, opštine, ali i brojna druga fizička i pravna lica. Ministar bezbjednosti kaže da vjeruje da će sud potvrditi optužnicu, a samim tim i otvoriti sudski proces.

“Nisam htio ranije da komentarišem neke izjave gospođe Slavice Injac, koja je govorila pustite vi, Dragan puno gleda američke filmove, pa kao imam ja maštu neku bujnu, ja se nadam gospođo Injac da ću ja nakon ove sudske rasprave, kao epilog gledati dokumentarne filmove”, rekao je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

Tim izjavama Slavica Injac se danas nije bavila, a advokati u slučaju Bobar banke poručuju – vidjećemo šta će biti. Miodrag Stojanović kaže da njegovi klijenti Saša Tomić, Sonja Kurtuma, Drago Đukanović i Pajo Panić, koji su optuženi da su kao članovi nadzornog odbora banke doprinijeli njenoj propasti, ne mogu biti odgovorni.

“Oni kao članovi nadzornog odbora ne participiraju, odnosno ne donose meritornu odluku, vezano za dodjelu kredita, to nije u nadležnosti nadzornog odbora”, istakao je Miodrag Stojanović, advokat u slučaju “Bobar banka”.

Stojanović kaže da se o optužnici već dugo govori, pa ga nije iznenadio potez Tužilaštva. A o istrazi se govori još od marta prošle godine kada su u spektakularnoj akciji privedene Injac i Vujnić, kao i bivši rukovodioci u Bobar banci. I u disciplinskom postupku protiv suspendovanog glavnog tužioca Gorana Salihovića pominje se predmet Bobar banke.

Iz Tužilaštva BiH poručuju da je istraga u slučaju “Bobar banka” jedan od najkompleksnijih koja je do sada rađena, a radi se o prvom predmetu u kojem visina štete prelazi stotinu miliona maraka. Iz Tužilaštva takođe potvrđuju da će za osobama koje su obuhvaćene istragom, a koje nisu dostupne pravosudnim institucijama i nalaze se van BiH biti raspisane međunarodne potjernice, međutim nisu potvrdili o kojim osobma je riječ. Iz Tužilaštva samo poručuju da će u ovom procesu saslušati oko šezdesetak svjedoka.

ATV