Holandska agencija Orio i Vlada Republike Srpske povezuju Nevesinje i Berkoviće

16.02.2017.     Vijesti

 

Predstavnici holandske razvojne agencije ORIO i Javnog preduzeća “Putevi Republike Srpske“ razgovarali su danas sa načelnikom opštine Nevesinje o projektu izgradnje regionalnog puta Nevesinje-Berkovići.

Nevesinje
Piter de Jong i Charlott Swart su istim povodom održali sastanke sa ministrom finansija i trezora BiH i ministrom finansija Republike Srpske.
Projekat će obuhvatiti izgradnju kompletnog neizgrađenog dijela puta u dužini 15,3 kilometra uz otvorenu mogućnost rehabilitacije dijela puta od Nevesinja do Zovog Dola , koji je u dosta lošem stanju.
– Agencija ORIO će grantom učestvovati sa 3 miliona evra , što je od 25-30% od ukupne vrijednosti projekta koji će finansirati Vlada RS- potvrdio je Vedran Pjanić iz „Puteva Republike Srpske“.
Potpisivanje ovog aranžmana očekuje se krajem ljeta do kada bi trebalo završiti administrativne procedure i rješiti imovinsko-pravne odnose, što će takođe finansirati Vlada RS.
Prema Pjanićevim riječima budžet za projekat iznosi preko 20 miliona maraka, s tim da će izgradnja trajati tri godine.
Načelnik Milenko Avdalović rekao je da će Opština Nevesinje pružiti maksimalnu podršku u administrativnim procedurama imajući u vidu strategijski značaj puta za stanovništvo dvaju opština.
-Započeti projekti iz oblasti energetike će završetkom kompletne infrastrukture , posebno puteva i jezera umnogome izmijeniti uslove života u Nevesinju i otvoriti nove mogućnosti za razvoj turizma – rekao je Avdalović.
ORIO program je podrška Holandske vlade zemljama u razvoju sa ciljem razvoja infrastrukture i promocije unapređenja životnih uslova i razvoja privatnog sektora.

Nevesinje, putevi

Hercegovina press