Hercegovačko ulje od smilja uskoro dobija sertifikat

14.05.2017.     Privreda

Hercegovačko ulje od smilja uskoro bi trebalo dobiti sertifikat o organskoj proizvodnji. To su zahtjevi koje traži inozemno tržište na kojem je hercegovačko ulje već odavno pronašlo svoje mjesto.

Proizvođači smilja koji žele dobiti sertifikat organske proizvodnje trebaju se prijaviti organskoj kontroli. Oni će im poslati set pitanja na koja proizvođači trebaju odgovoriti. Ukoliko dobiju sertifikat o organskoj proizvodnji, moći će svoje ulje lakše izvoziti na zahtjevna tržišta EU, a i šire.

– Podatak od prošle godine govori kako se preko organske kontrole iz BiH izveze više od 5 mil EUR. Taj podatak govori kako certificirana organska proizvodnja definitivno ima svoje mjesto na inozemnom tržištu – kazala je Mersida Musabegović, direktorica organske kontrole „OK“ BiH.

Prošle godine zabilježen je rekordan izvoz eteričnih ulja koji je dosegnuo vrijednost od 8 mil KM sa stalnom tendencijom rasta.

Ostalo je nešto ulja od prošle sezone, ali u manjim količinama. Za ovu godinu otkupna cijena smilja je 2,50 KM dok je cijena jednog litra ulja 800 EUR.

Hercegovina press