Hercegovačko ulje od smilja na kanadskom tržištu

04.08.2017.     Privreda

Nakon crnih vijesti i brojnih informacija koje nisu išle na ruku proizvođačima, konačno su stigle i bolje vijesti kad je potraga za tržištem ulja od smilja u pitanju.

Predsjednik Grupacije proizvođača i prerađivača smilja Dinko Dujmović nedavno je izjavio  kako je potrebno da destilerije izvrše preradu svježe mase smilja, a svoje usluge naplate procentualno od prinosa u ulju, kako se proizvođači ne bi dodatno izlagali troškovima. Dujmović je juče otišao i korak dalje s obzirom da su u Stocu Park sunca d.o.o. s bh. strane i Canadian Essential Oil distributer za tržište Kanade potpisali ugovor za potrebe kanadskih farmaceutskih proizvođača, piše Večernji list BiH.

Hercegovačko ulje od smilja na kanadskom tržištu

 

Iskazano zadovoljstvo

Hercegovačko eterično ulje od smilja koristiće se i za aromaterapiju u Kanadi. Potpisivanju ugovora prisustvovali su osnivač i vlasnik Canada Energy grupe Johnny Cowan, Tod Mason te kanadski preduzetnik s ovih prostora Ivan Knezović, dok su s bh. strane ugovor potpisali Ante Dujmović u ime Park Sunca i Dinko Dujmović, predsjednik Grupacije proizvođača i prerađivača smilja. Dujmović je za Večernji list, nakon potpisivanja ugovora, iskazao zadovoljstvo.

Analiza i kvalitet

„Ovo je još jedan korak ka kvalitetnijem plasmanu naših proizvoda na sjevernoameričko tržište. Kao što smo najavljivali kroz Grupaciju proizvođača i prerađivača smilja, mi smo izvršili uslugu destiliranja po principu plaćanja postotka u ulju, gdje se proizvođači nisu izlagali nikakvim finansijskim ulaganjima. Sve smo odradili. Iza toga slijedi otkup predmetnoga ulja. Njegova cijena će ovisiti od hemijske analize i kvaliteta. Taj proces kreće ovih dana“, rekao  je u izjavi za Večernji list Dujmović. On je cijelo vrijeme isticao kako je kvalitet esencijalnog ulja od smilja presudan  u prodaji.

„Kvalitetno smo se opremili s najsavremenijim uređajima u smislu kontrole kvaliteta  i pomno ćemo reagovati da ne čekamo analize ni u Beogradu ni u Mostaru jer to traje danima. U razdoblju od deset minuta kvalitet svakog ulja biće  poznat po metodi i za standardu upravo za sjevernoamerička tržišta“, istakao  je Dujmović, i naglasio  da analize koje postoje nisu kompletne kad je u pitanju kvalitet ulja od smilja.

Izvor:

Akta.ba