HE Dabar traži konsultanta za izbor najboljeg ponuđača – Slijedi tender za izgradnju preostalih objekata u sistemu

19.08.2018.     Energetika

Hidroelektrana Dabar raspisala je  međunarodni tender za izbor konsultantske kuće koja bi pružala usluge pravnog, finansijskog i tehničkog savjetovanja prilikom odabira odgovarajućeg ponuđača čija je obaveza da finansira i izgradi preostale objekte u sklopu ovog projekta.

Direktor ovog preduzeća Željko Zubac kaže da će nakon ovog tendera, već početkom septembra biti raspisan i međunarodni tender za izbor za finansiranje i izgradnju preostalih objekata iz sistema HE Dabar.

On je pojasnio da je raspisivanje ovih tendera uslijedilo nakon što se na javni poziv za izražavanje interesa za izgradnju i finansiranje HE Dabar odazvalo 19 svjetskih kompanija i to iz Kine, Španije, Turske, Francuske, Italije, Češke, SAD.

Obaveza jedne od ovih kompanija je da obezbijede kreditna sredstva u visini od 200 mil EUR i da dovrše radove na najznačajnijem energetskom projektu koji se gradi u Republici Srpskoj.

Nakon izgradnje HE Dabar, vlasnik hidroelektrane bi bile Hidroelektrane na Trebišnjici (HET), dok bi se kredit za urađene radove otplaćivao u narednih 15 godina.

HET je do sada u ovaj energetski objekat uložio oko 80 mil KM sopstvenih sredstava.

Hercegovina press