Gradonačelnik Udruženju dijabetičara uručio 200 aparata za mjerenje šećera u krvi- najavljene preventivne aktivnosti u školama i po selima

14.09.2018.     Vijesti

Gradonačelnik  Trebinja Luka Petrović  poklonio  je danas Udruženju dijabetičara ovog grada 200 aparata  i nekoliko hiljada trakica za mjerenje šećera u krvi.

“ Donacija je stigla na inicijativu gradonačelnika, a od neprocjenjive je vrijednosti jer mi u Trebinju imamo registrovanih oko 3.000 dijabetičara od čega je njih 798 sa dijabetisom tipa jedan, odnosno insulinskom terapijom i samo oni su do sada mogli od Fonda  za zdravstvo ostvariti pravo na besplatan aparat.  Na ovaj način i drugi članovi Udruženja koji su na oralnoj terapiji, a  boluju od dijabetisa tipa dva  dobili  su priliku da od kuće u svakom momentu mogu provjeriti niovo šećera u krvi, što je za njih ogormna stvar”, rekla je predsjednik Udruženja Nada Bijedić.

Osim što je podijelio 200 aparata i komplete trakcia za mejrenje dijabetesa, gradonačelnik je nakon razgovora sa člnovima Udruženja predložio da se u saradnji sa Domom zdravlja  i bolnicom organizuje  obilazak  svih sela i mještanima uradi preventivni pregled, jer je ova bolest vrlo podmukla i zna da izazove ozbiljne posljedice po zdravlje ako se ne prepozna na vrijeme.

“Osim toga, u narednom periodu planiramo da uz saglasnost roditelja provedemo kontrolu šećera u krvi kod svih trebinjskih osnovaca, kako bismo preduprijediti ozbiljne  posljedice koje ova bolest može da izazove”, rekao je Petrović.

U Trebinju od dijabetesa boluje 12 maloljetne djece koja svakodnevno moraju da vrše mjerenje šećera u krvi i do 10 – 15 puta dnevno što je izuzetno bolno i stresno. Zbog toga će Udruženje dijabetičara uz pomoć i podršku Gradske uprave pokrenuti inicijativu prema Fondu zdravstva Republike Srpske da se za njih nabave aparati i trakice za maloljetnu djecu  i obezbijedi takozvani libra sistem, odnosno kontinuirano mjerenje šećera, bezbolno i bez brojnih uboda.

Nakon podjele aparata i trakcica predstavnici Udruženja zahvalili su svim koji su prepoznali ozbiljnost ovog problema i uključili se  u rad na ranim otkrivanju i liječenju dijabetesa.

Hercegovina press