Grad nastavlja da pomaže poljoprivrednike: Plastenici za 35 domaćinstava – uskoro i aparati za preradu voća i povrća

27.08.2018.     Privreda

Grad Trebinje nastavlja da pomaže poljoprivredne proizvođače. Danas je u Gradskoj upravi potpisano 35 ugovora za dodjelu plastenika  porodicama koji žive od poljoprivrede. Pomoć će im kažu mnogo značiti, a većina njih od ovog malog porodičnog biznisa školuje djecu.

„ Ovo je prvi put da smo dobili pomoć. Dosadašnje vlasti to nisu radile. Snalazili smo se sami, a evo sada je dobro znati da je tu neko da ti pomogne, kaže Daliborka Puhalo iz Petrovog polja.

Pomoć će dobro doći i nezaposlenoj majci četvoro djece iz Donjeg Čičeva Nataši Zelenković.  Kaže da nije lako, ali kada svi zasuču rukave, i kada zajednica pokaže razumijevanje rezultat mora doći.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović kaže da to nije sve. Danas je podijeljeno 35 plastenika površine 100 m2, licima sa evidencije Zavoda za zapošljavanje koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Njihovu kupovinu finansirala je Investiciono – razvojna banka u iznosu od 75 odsto i Grad Trebinje 25 odsto. Dodaje da je Grad spreman da i dalje finansijski pomaže malim proizvođačima kako bi „stali na noge“.

„Planiramo  da i u narednom periodu pomognemo na svaki način da se ova domaćinstva razvijaju i očekujemo od njih da u narednih nekoliko mjeseci pošalju zahtjeve za dodatnim kvadratima plastenika za šta smo spremni izdvojiti stoprocentna sredstva iz budžeta Grada Trebinja jer želimo da porodicama  koje hoće da se bave poljoprivredom pružimo svu podršku, ne samo savjetodavnu i opremu već i organizaciju za plasman tih proizvoda koje oni budu spemili za tržište“, kazao je Petrović.

On očekuje da će Grad Trebinje u roku od 60 dana raspisati i javni poziv za nabavku  50 aparata za preradu voća i povrća koji će biti podijeljeni privrednim gazdinstvima.

„Biće kupljeni uređaji za pravljenje sokova, salata, smrznutog pomfrita, džemova…  Na taj način proizvođačima ćemo omogućiti i lakši plasman i veću zaradu“, kaže Petrović i pojašnjava da će to biti organski proizvodi plasirani u početku na policama Hercegovačke kuće u Trebinju, a uskoro i u Banjaluci i Beogradu.

Od 35 porodica koje su danas potpisale ugovore za dodjelu plastenika 27 ih prvi put dobija pomoć.  Pomoć neće ni ovaj put izostati ni od Agrarnog fonda koji je na raspolaganje proizvođačima stavio osam poljoprivrednih inžinjera za savjete, uputstva, preporuke…

Hercegovina press