FPN: Radovi profesora Čokorilo i Zuber očigledni plagijati

06.06.2017.     Vijesti

Fakultet političkih nauka Univerziteta u Banjaluci saopštio je da su naučni radovi prefesora Radmile Čokorilo i Ljubomira Zubera predstavljaju očigledne plagijate s velikim udjelom direktno prepisanog teksta – bez pozivanja na izvore ili njihovog navođenja u literaturi.

“Fakultet političkih nauka Univerziteta u Banjaluci, na sjednici Nastavno-naučnog vijeća održanoj dana 17.05.2017. godine, formirao je komisiju za provjeru osnovanosti optužbi za plagijate određenih naučnih radova dr Radmile Čokorilo i dr Ljubomira Zubera”, navodi se u saopštenju FPN-a. Komisija je imala šest članova, univerzitetskih nastavnika u različitim naučnim zvanjima, koji su izvršili analizu osporenih radova uporedivši ih sa izvornim tekstovima.

Članovi komisije su izvršili analizu osporenih radova uporedivši ih sa izvornim tekstovima. U izvještaju dostavljenom Nastavno-naučnom vijeću Fakulteta, komisija je jednoglasno ustanovili da su ranije navedene optužbe osnovane i da osporeni naučni radovi dr Radmile Čokorilo i dr Ljubomira Zubera predstavljaju očigledne plagijate s velikim udjelom direktno prepisanog teksta – bez pozivanja na izvore ili njihovog navođenja u literaturi, napominju u FPN.

Dodaju da je nastavno-naučno vijeće Fakulteta političkih nauka, na sjednici održanoj 05.06.2017. godine, jednoglasno usvojilo navedeni izvještaj Komisije, te ga uputilo Senatu Univerziteta u Banjoj Luci na dalje odlučivanje, uz zahtjev da Senat u najkraćem roku udalji navedene profesore iz nastave u tekućoj akademskoj godini.

“Ovim putem želimo da upoznamo javnost da je ovo prvi slučaj u istoriji Univerziteta u Banjoj Luci da je na institucionalnom nivou utvrđeno da su naučni radovi profesora angažovanih na ovom Univerzitetu – plagijati. Ova činjenica treba da bude opomena čitavoj akademskoj zajednici da je prošlo vrijeme u kojem su nesavjesni pojedinci mogli da bez ikakve odgovornosti objavljuju kvazi naučne radove te na osnovu toga stiču akademska zvanja i ostvaruju druge beneficije; time je ne samo narušen kvalitet nastave već je doveden u pitanje kredibilitet visokoškolskih ustanova. Nadamo se da će ovaj primjer poslužiti i drugim fakultetima da se suoče sa sličnim problemima u svojim sredinama i da će cijelom Univerzitetu pomoći da unaprijedi metode borbe protiv ovakvih pojava. Jedino zakonit i kvalitetan rad, visoki profesionalni standardi, čvrsta moralna načela i transparentnost u provođenju svih procedura, mogu biti garanti razvoja kvalitetnog visokog obrazovanja u Republici Srpskoj. Fakultet političkih nauka svojim primjerom šalje poruku drugima visokoškolskim institucijama kako se treba odgovorno odnositi prema neetičkim i nezakonitim postupcima pojedinaca u vlastitim redovima, a sa ciljem jačanja kredibiliteta i odgovornosti pred našim studentima ali i javnosti u cjelini. Nadamo se da podrška Senata Univerziteta u Banjoj Luci ovoj našoj borbi neće izostati te da će Senat prepoznati važnost suočavanja sa nezakonitim radnjama u našim redovima i adekvatno kazniti počinioce”, kaže se u saopštenju FPN-a.

Fakultet političkih nauka takođe napominje da osuđuje pokušaje manipulacije sredstvima javnog informisanja od strane pojedinaca koji bez argumenata ili čistim lažima žele da iskrive sliku cijelog ovog slučaja i da po svaku cijenu umanje odgovornost navedenih profesora za plagijatorstvo.

Još jednom ističemo da je Fakultet političkih nauka kao visokoškolska institucija ozbiljno i odgovorno pristupio ovom problemu svjestan brojnih neugodnosti koje iz njega mogu proizaći ali i odlučan da počne iskorjenjivanje jedne loše navike koja prijeti da diskredituje trud poštenih i vrijednih naučnih radnika. Smatramo da mediji mogu mnogo doprinijeti našim naporima tako što će profesionalno, tj. objektivno i istinito izvještavati o ovom slučaju, kaže se u saopštenju Fakulteta političkih nauka iz Banjaluke.

Izvor: Atv