FOTO VIJEST: Svečanim postrojavanjem i defileom ulicama grada obilježen Dan Trebinjske brigade

13.07.2017.     Vijesti

Služenjem  pomena poginulim borcima u crkvi Svetog cara Lazara,  polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća u Spomen-sobi Trebinjske brigade, svečanim  postrojavanjem  i defileom  nekoliko stotina boraca obilježena je 25.  godišnjica Trebinjske brigade.

Okupljeni borci odali su minutom ćutanja počast preminulom pukovniku Radoslavu Zupcu i poginulim saborcima.

Ove godine postrojio ih je pukovnik u penziji, profesionalni vojnik  Slavko Žarković.

“Osjećam se 25 godina mlađi kad sam stao pred stroj i komandovao tačno me ponijelo srce i čini mi se da smo i dalje respektabilna snaga i da bismo mogli opet stati na branik naše otadžbine“,  pun emocija ističe  Žarković,

Uz zvuke vojnog orkestra defile u stroju zaustavio se na centralnom spomen-obilježju „Braniocima Trebinja 1991-1996“, gdje su  položeni vijenci i cvijeće.

„Danas je 25 godina otkad smo slomili žestoku ofanzivu na Grad Trebinje i danas  kad u miru slavimo mnogo je fin osjećaj ali i žal za onim najboljim, najčestitijim  sinovima koji dadoše svoje živote i ugradiše u temelje odbrane Grada Trebinja”, rekao je  pukovnik Svetozar Aćimović.

Poseban je ponos ističe što je Trebinjska brigada zapamćena kao odbrambena jedinica koja je časno i pošteno branila svoju teritoriju i stvarala Republiku Srpsku.

Ponosam sam na svoje saborce jer toliko je rat dug bio da niko od nas nije ni osumnjičen za nešto da smo uradili u toku ovog rata da nije u duhu Ženevske konvencije o ratovanju“, ističe Aćimović.

Ovaj svečani dan je i povod da se skrene pažnja na status boračke populacije i problemi koji ih godinama muče, prvenstveno nezaposlenost.

„Do sada nažalost nije bilo  sistemskog rješavanja boračkih pitanja i zapošljavanja ovih kategorija  i nama je cilj da uvedemo pravilnike programe i u tom smislu Grad Trebinje je napravio niz programa vezanih za zapošljavanje.  Juče smo raspisali javni poziv  za zapošljavanje boračkih kategorija. Sledeće sedmice ide program za samozapošljavanje i na taj način se može rješavati nagomilana problematika.  To što neko drugi nije rješavao na taj način to je njegov problem, ova administracija će ubrzano raditi na tome da se riješe prioritetni problemi ove populacije“, kaže gradonačelnik Petrović.

Na sastanku predstavnika Grada Trebinja i Boračke organizacije dogovoreno je i da porodice pokojnog generala Bogdana Kovača i porodice pokojnog Radoslava Zupca  budu zbrinute, i po tom pitanju već su preduzeti koraci i obaveze.

Da borci moraju biti jedinstveni kad su u pitanju problemi boračke populacije napomenuo je i prvi čovjek Boračke organizacije Milimir Savčić.

„Iako je rat završen borba za Republiku Srpsku traje. Mi moramo jasno da definišemo  zadatke i nas boraca Boračke organizacije kao najmnogobrojnije nevladine organizacije u tom pogledu i svakako najaktuelnija pitanja  položaja boraca i položaja Boračke organizacije za koja treba da se izborimo  i da budu na onakvom nivou i onakvom statusu kako to i članstvo i Boračka organizacija zaslužuju“, rekao je Savčić.

Trodnevni program obilježavanja Dana Trebinjske brigade završava u ljetnoj bašti hotela „Platani“ – obraćanjem zvaničnika, dodjelom povelja Gradske boračke organizacije Trebinje te  prigodnim kulturno-umjetničkim programom i druženjem nekadašnjih saboraca.

Hercegovina press