FOTO: Uspješna posjeta Izmiru – Turci žele da prave hendek oko Starog grada

29.08.2017.     Privreda

Delegacija Grada Trebinja koju je predvodio gradonačelnik Luka Petrović boravila je prošle nedelje u Izmiru gdje tamošnjim zvaničnicima i privrednicima predstavila projekte i potencijale Trebinja i Hercegovine.

“Imali smo niz konstruktivnih i otvorenih sastanaka. Naše projekte predstavili  smo gradonačelniku Izmira, predsjedniku Privredne komore egejske regije, predsjedniku Trgovinske komore egejske regije i predsjedniku Opstine Foca (primorsko mjesto kod Izmira). Iz privredne komore smo dobili informaciju da će delegacija turskih privrednika  uskoro posjetiti Trebinje, kako bi nastavili razgovore o investicijama za koje su pokazali veliko  interesovanje”,  kaže za Hercegovina press predsjednik Skupštine Grada Dragoslav Banjak.

A Turci su naročito zainteresovani za rekonstrukciju Starog grada, koja po Srednjoročnom planu kapitalnih investicija  podrazumijeva  popločavanje  svih pješačkih staza i trgova, rekonstrukciju instalacija, uređenje fasada , krovova, sanacija objekata.

“ Veliko je interesovanje privrednika i investitora  iz egejske regije za projekt rekonstrukcije Starog grada sa posebnim akcentom na izgradnju kanala, odnosno hendeka oko zidina”, kaže Banjak.

Kompletan  projekt vrijedan je oko 2,5 miliona maraka.

Gradonačelnik Luka Petrović, predsjednik skupštine Dragoslav Banjak, načelnik odjeljenja za prostorno planiranje i urbanizam Marko Rikalo i direktor Agencije za mala i srednja preduzeća Dražen Bošković  posjetili su i Sajam privrede u Izmiru, u čijoj je organizaciji Turskoj partner Rusija.

Sve troškove putovanja, uključujući i avionske karte, snosili su turski privrednici.

Ocjenjujući posjetu kao uspješnu i prvi korak ka konkretnoj saradnji i ulaganju u kandidovane projekte Banjak dodaje da će  Gradska uprava nastaviti  da traži investitore u naš grad, ne samo u Turskoj, nego i u ostalim evropskim i vanevropskim zemljama.

Organizator posjete  Sanel Ćatović, koji je saradnik Kemala Baysaka, počasnog generalnog konzula BiH u Turskoj, i vlasnika firme Terbay koji je bio domaćin trebinjskoj delegaciji, potvrdio je da će u Trebinje u oktobru stići predstavnici Idustrijske privredne komore egejske oblasti kao i egejske Trgovinske komore na čelu sa gospodinom Baysakom radi mogućih ulaganja u privredu Trebinja.

„Osim investicija u Stari grad, turskim investitorima su interesantni pojedini turistički prjekti, a spremni su da razgovaraju i o ulaganjima u oblasti trgovine i proizvodnju“, kaže Ćatović.

U organizaciji posjete učestvovao je i ugledni trebinjski privrednik Radivoje Mišeljić.

Trebinje će potpisati i protokol o saradnji sa  opštinom Foca u primorskom dijelu  Egejske regije.

Hercegovina press