FOTO: HET čisti obalu i korito Trebišnjice

17.09.2017.     Vijesti

Posle sveobuhvatne akcije čišćnja i uređenja korita i obala rijeke Trebišnjice, nizvodno od brane Gorica, radnici Hidroelektrana na Trebišnjici u saradnji sa komunalnim službama grada Trebinja, nastavili su sa radovima na uređenju Pridvoračkog i Ćatovića kraka.


ZP „Hidroelektrane na Trebišnjici“ u skladu sa uslovima iz vodoprivrednih dozvola i politikom društveno odgovornog poslovanja svake godine u periodu niskog vodostaja sprovode aktivnosti uređenja obala i čišćenja riječnog korita.

U godini ekstremne suše, koja je uticala na značajno smanjenje dotoka vode u akumulaciju Bilećkog jezera, obezbjeđivanje protoka određene količine vode bilo je od vitalne važnosti za očuvanje ekosistema vodotoka rijeke Trebišnjice.

U periodu april-jul radnici i mehanizacija Građevinske službe HE Trebinje II i pripadnici jedinica Civilne zaštite HET-a bili su angažovani na izvođenju radova oko uklanjanja guste vodene vegetacije, pješčanog nanosa koji se istaložio na dnu korita i ostalih tipova mješovitog otpada koji je rijeka nanijela na većem dijelu toka nizvodno od brane Gorica do Dražin Dola.

Sječa i uklanjanje trske i vodenih algi uglavnom je rađena mašinski, plovnom kosačicom i bagerom, ali i ručno na mjestima gdje pristup mehanizacije nije bio moguć. U okviru akcionog plana uređenja rijeke, a u saradnji sa sportsko-ribolovačkim društvom izvršeno je i poribljavanje vodotoka Trebišnjice. Pušteno je oko 30 000 jedinjki mlađi kalifornijske i riječne pastrmke na više lokacija na rijeci.

Pored aktivnosti čiji je primarni cilj bio poboljšanje protoka, radovi su intenzivno izvođeni i na uređenu obalnog i priobalnog područja. Uređeno je izletište Studenac, kao i obala u okolini Perovića mosta i u užem gradskom jezgru. Izgled jazova Studenac i Maltezev jaz je djelimično izmijenjen kako bi bilo omogućeno pokretanje poznatih trebinjskih kola, a ovim poznatim izletištima vraćen je stari sjaj. Ovim je obala postala vrlo atraktivna za građane i turiste koji vole rekreaciju i šetnju u opuštajućem i osvježavajućem ambijentu rijeke.

Tokom ovogodišnje sezone kupači su mogli da uživaju u sređenom bazenu u Bregovima, sa čijeg je dna uklonjen nataloženi mulj i izvršena hemijska zaštita tla. Radnici HET-a su se brinuli da voda u bazenu bude svježa, čista i sanitetski ispravna.

Hidroelektrane na Trebišnjici će nastaviti ispunjavati svoje obaveze oko očuvanja i uređenja vodotokova koje koristi za proizvodnju električne energije, ali će učestvovati i u ostavlim aktivnostima koje život šire zajednice i građana čine ugodnijim i kvalitetnijim.

Izvor: Het