FOTO: Cvijanović sa članovima Udruženja „Bebe“ – nastavljamo sa pronatalitetnim mjerama i programima

15.08.2018.     Vijesti

Zahvaljujući pronatalitetnim  mjerama  i programima Vlade Republike Srpske, od kojih su najznačajnije tri besplatne vantjelesne oplodnje  u Republici Srpskoj je rođeno  1.000 beba. Samo na području istočne Hercegovine na svijet je došao 81 novi stanovnik.

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović sastala se danas sa članovima Udruženja porodica sa problemom steriliteta  „Bebe“. Nakon sastanka je zaključeno da je najvažnije nastaviti dobru saradnju i zajedničke programe kako bi do potomstva došli svi parovi koji žele, a ne mogu imati djecu.

„Ono što me čini posebno ponosnom jeste da smo mi uspjeli evo i da treći pokušaj vantjelesne oplodnje bude besplatan, da se finansira dakle sredstvima iz budžeta, a što se tiče lokalnih zajednica na njima je da nastave i četvrti ili da pokažu dobru volju kao što je to slučaj ovde u Trebinju da apsolutno niko ne bude odbijen“, istakla je Cvijanović.

Predsjednik Udruženja „Bebe“ Snežana Misita zahvalila je premijerki na dosadašnjoj pomoći, bez koje kako navodi ne bi bilo riješen problem polovine parova, članova udruženja , koliko ih je uspjelo u proteklih osam godine ostvariti potomstvo.

„Podrška znači puno ljudima  koji su riješili problem, ali još  više znači ljudima koji su tek u programu.  Znači im jer  nisu sami i jer  je cijela Republika uz njih to može samo završiti uspjehom i nikako drugo“, kazala je Misita.

Udruženje „Bebe“ broji 190 porodica. Na nivou istčne Hercegovine do potomstva je uspjelo da ih dođe 81, a u Trebinju 51 par.Vlada Republike Srpske nastavlja sa mjerama i programima podrške porodici, a poslednji vrlo značajan je uvođenje materinskog dodatka za sve nezaposlene porodilje, 12 odnosno 18 mjeseci.

Nakon druženja sa mališanima i njihovim roditeljima iz ovog udruženja, premijer Srpske je prošetala gradom u pratnji gradonačelnika i predstavnika gradske vlasti, potom posjetila gradski pijacu gdje je razgovarala sa građanima koji su je oduševljeno dočekali i uputili riječi zahvalnosti za sve što radi za Trebinje i Republiku Srpsku.


Posebno oduševljenje izrazili su penzioneri, zahvalivši premijeru Srpske za podršku najstarijoj populaciji i najnovije povećanje penzija.

Hercegovina press