FOND SOLIDARNOSTI: U kasi pola miliona maraka, a evo gdje će biti potrošene pare

25.09.2017.     Vijesti

Od osnivanja Fonda solidarnosti proteklo je devet mjeseci. Dovoljno vremena da se polože računi privrednicima koji su uplatili novac. Upravo je to večeras u prepunoj sali Skupštine grada učinio gradonačelnik Luka Petrović i predsjednik Upravnog odbora Fonda Mirko Ćurić.

U Fond je uplaćeno  skoro pola miliona maraka. Novac je dalo  105  privrednika i kolektiva  (0,5 odsto od ukupnog prihoda).

Od tih sredstava finansiraju se treća  vantjelesna oplodnja, materinski dodatak za treće i četvrto dijete, program samozapošljavanja, subvencioniše se zapošljavanje boračkih kategorija, program za pripravnike i volontere, subvencije za poljoprivredne proizvođače, finansijski se pomaže djeci koja se školuju na selu, osniva se i besplatna škola sporta za čak 1.230  osnovaca. Podijeljena je i jednokratna pomoć nezaposlenim borcima. Uskoro  se kreće i sa podsticajima za sklapanje braka, ali i izgradnjom zgrade za mlade bračne parove….

Do detalja su objasnili svaki program privrednicima i novinarima gradonačelnik i njegov zamjenik, a bilo je i konstruktivnih prijedloga iz publike.

Evo zašto je Fond već dobio prolaznu cjenu

  1. Od sredstava iz Fonda solidarnosti tri porodice sa problemom steriliteta otišle su u Prag na vantjelesnu oplodnju. Dvije očekuju bebe. Jedna porodica predala je papire i sprema se za Češku.
  2. 130 djece koja pohađaju područne seoske škole dobijaće svaki mjesec novčanu pomoć. U ove namjene izdvojeno je 80.000 KM.
  3. Za program pripravnika prijavilo se 235 obrazovanih mladih ljudi – čak 80 odsto njih želi da uči i radi  u privatnom sektoru.
  4. Sa radom počinje škola sporta za koju se prijavilo čak 1230 dječice uzrasta od 6 do 10 godina koja se do sada nisu bavila sportom. Na ovaj način biće uposleni i treneri – do sada nezaposleni profesori DIF – a.

Uskoro počinje i program dodjele podsticaja za sklapanje braka. Nezaposleni koji se odluče da uplove u bračne vode od grada će prvih 18 mjeseci braka dobijati po 650 KM mjesečno. Ako je jedan supružnik zaposlen podsticaj će iznositi 350 maraka, a ako oba rade dobijaće po 350 KM.

Gradonačelnik Petrović i predsjendik UO Fonda solidarnosti Mirko Ćurić zahvalili su prisutnim privrednicima koji su uplatili novac ističući da će njihovo dobročinstvo biti nagrađeno kroz različite vidove podrške i olakšica koje grad može da im pruži.

Očekuje se da će se Fond puniti i u narednom periodu što će stvoriti uslove za nove projekte i investicije.

Hercegovina press