ERS: Gacko siguran prozvođač električne energije

28.10.2017.     Energetika

– Elektroprivreda Republike Srpske /ERS/ i Vlada Republike Srpske neće dozvoliti da proizvodnja električne energije u Rudniku i Termoelektrani /RiTE/ „Gacko“ bude upitna, saopšteno je danas iz ERS–a.

Foto: Ilustracija

U saopštenju se navodi da je tačno da je došlo do zastoja u procedurama, ali da ovo nije prvi put da RiTE „Gacko“ ima problema sa snabdijevanjem ugljem, uz ocjenu da priča o prestanku rada RiTE „Gacko“ nije realna.
„Matično preduzeće i Vlada Republike Srpske ne mogu da utiču na procedure i kada je provođenje javnih nabavki u pitanju nadležnost ima isključivo RiTE `Gacko`“, navodi se u saopštenju ERS-a.

U ERS-u kažu da će zajedno sa Upravom RiTE „Gacko“ nastaviti da obezbjeđuju dovoljne količine sirovine potrebne za proizvodnju električne energije i sigurno snabdijevanje za građane Srpske i za izvoz.

Preduzeće RiTE „Gacko“ pokrenulo je pred Sudom BiH upravni spor protiv Kancelarije za razmatranje žalbi BiH zbog „nezakonito provedenog postupka“ po žalbama firme Niskogradnja „Marjanović“ DOO Prijedor, čime je rad ovog energetskog preduzeća doveden u pitanje, rečeno je ranije Srni u informativnoj službi RiTE „Gacko“.

Kako bi se obezbijedio ugalj za nesmetan rad Termoelektrane „Gacko“ radove otkrivke je trebalo izvršiti najkasnije do novembra ove godine, što je onemogućila Kancelarija nezakonitim rješenjima da se provede postupak javne
nabavke.

Izvor: Srna