Energetske sankcije zbog međusobnih sabotaža?

04.04.2017.     Energetika

Zbog  inaćenja i namjerne  međusobne blokade entiteta uvedene su nam energetske sankcije. Pregovori su dugo trajali. 11 puta sastala su se tri ministra, i 11 puta postigli načelnu usmenu saglasnost. Ali kada je u pitanju potpis na papiru stvari u BiH uvijek krenu niz brdo. Kad jedan entitet da saglasnost, drugi odluči da blokira prvi. Ako je Republika Srpska našla  dobar model,  Federacija  ga po automatizmu negira.  I tako u krug,  tapka u mjestu BiH  kada je u pitanju legislativa i put ka primjeni evropskih direktiva iz oblasti energetike.  I zato sankcije nikog ne treba da čude.  Nismo uspjeli da sprovedemo dogovor u zadatim terminima i sankcije su se po automatizmu aktivirale – počeo je svoje izlaganje na 3. Energetskom samitu u Neumu Janez Kopač , direktor Sekretarijata energetske zajednice  i na šaljiv ali vrlo bolan način objasnio kako u BiH ništa ne štima i kako je jedna jedina riječ koja opisuje ovo područje BLOKADA.

Ponovo su za istim stolom  bili ministri  energetike iz Federacije i Srpske Nermin Džindić i Petar Đokić. U panel diskusiji na otvaranju Samita učestvovao je i pomoćnik ministra Vanjske trgovine i ekonomskih odnosa  BiH Admir Softić.

Zajeno su pozvali  na nastavak  razgovora  i  postizanje kompromisa . Osim toga govorilo se i o projektima elektroprivreda u BiH.

Kao najznačajnije energetske projekte u RS, resorni ministar Petar Đokić naveo je HE „Dabar“ i izgradnju „Buk Bijele“, te izgradnju drugog bloka Termoelektrane „Gacko 2“ uz pomoć Republike Kine koja predstavlja veliki značaj za Srpsku, izjavio je Đokić.

„Vlada RS podržava sektor energetike i nastoji da ga uredi prema evropskim direktivama“ naglasio je ministar industrije energetike i rudarstva u Vladi RS Petar Đokić, dodajući da je ovaj samit velika šansa da se otvoreno govori o svim pitanjima i problemima.

Samitu prisustvuju I ambasadori SAD  -a, Njemačke I Velike Britanije. Prisutnim učenicima obratio se i premijer FBiH Fadil Novalić  koji je govorio  o energetskim potencijalima koje ima cijela BiH, nadajući se da ovu državu uskoro čekaju nove investicije iz oblasti energetike.

„Energetika je bitan faktor, BiH izvozi energiju, bolja varijanta je da energiju potroši domaća inustrija“, kazao je Federalni premijer najavljujući energetske projekte u svom entitetu.“

Treći energetski samit u BiH organizovan je pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH i Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske.

Hercegovina press