Eminentni hirurzi iz regiona na Samitu u Trebinju

08.04.2017.     Vijesti

Oko 200 eminentnih hirurga iz regiona prisutvovalo je danas  u Trebinju   redovnom  godišnjem  samitu  hirurga Republike Srpske koji se održava  u organizaciji Asocijacije hirurga RS i Hirurškog odjeljenja trebinjske Bolnice.

Foto: Hercegovina press

Cilj seminara je da vrsni hirurzi iz svih oblasti  razmjene znanja,  iskustva i probleme sa kojima se susreću  u praksi, ali i da isprate rad i nova saznanja  eminentnih predavača poput  akademika profesora Predraga Peška, profesorke Danice Grujičić,  ili  pukovnika, profesora Nebojše Stankovića koji su  dokazani i priznati eksperti u svojim oblastima, a danas su bili predavači na samitu.

Foto: Hercegovina press

Profesor Nebojša Stanković, predsjednik hirurške sekcije Srpskog lekarskog društva, kaže da predavanje koje se danas održava u Trebinju ima izuzetne teme.

„Hirurzi vode računa o svojoj edukaciji, razmjenjujemo znanja i iskustva. Oni ne uče samo na svojim iskustvima, već i na iskustvima drugih. Na taj način možemo samo poboljšati liječenje naših pacijenata“, kaže dr Stanković.

Foto: Hercegovina press

Na pitanje kako bi ocijenio stanje hirurgije u RS – kaže da je pitanje izuzetno teško.

„Hirurško liječenje pacijenata je izuzetno skupo. Zahtjeva pored znanja i umjeća hirurga – i tehnološku opremljenost. Koliko smo mi u prilici da pratimo savremene tokove direktno zavisi od toga koliko država izdvaja da bi nas opremila – da bi koristili modernu tehnologiju. Možda zvuči pomalo neobično, ali naši hirurzi su izuzetno edukovani i sposobni da mogu i tamo gdje ne postoji tehnološka opremljenost pruže pacijentima maksimum u datim okolnostima“, kaže professor Staniković.

Radmilo Marić,  predsjednik Asocijacije hirurga RS ističe da je stanje u hirurgiji Republike Srpske zadovoljavajuće da su  rezultati dobri kako u primjeni klasičnih, tako i modernih metoda liječenja, ali je neophodno da Ministarstvo i država ulažu više u edukaciju i tehnološku opremljenost i manjeih centara poput trebinjske bolnice kako bi hirurške usluge bile dostupnije nego sada.

Od velike koristi ljekarima danas je bilo i predavanje jednog od najboljih neurohirurga regiona profesora Danice Grujičić iz  Kliničkog centra Srbije.  Ona je govorila o najtežim stanjima kome, tretiranju takvih pacijenata ali I zbrinjavanju i hirurškom liječenju malignih oboljenja mozga.

“Srbija je nabavila gama nož, a uskoro nabavlja i sajber koji će omogućiti liječenje najtežih oblika tumora na mozgu koji se ne mogu operisati.  Kupovinu ove opreme omogućili smo zalaganjem Ministarstva zdravlja i to je dobra vijest za sve pacijente iz regiona koji će biti tretirani ovim metodama”, ističe Grujićeva.
Predsjednik Asocijacije hirurga RS i ljekar u Univerzitetskoj bolnici u Foči Radmil Marić kaže da je izuzetno zadovoljan odzivom velikog broja hirurga iz univerzitetskih centara i bolnica iz BiH i Srbije.
Dr Marić ističe da je jedan od ciljeva današnjeg skupa da se pokaže da hirurgija može da bude značajnija i da zauzme značajnije mjesto nego što je do sada zauzimala.

„To je problem i nadležnih institucija RS. Mislim da Ministarstvo zdravlja treba da posveti pažnju tome da se razvoj hirurgije unaprijedi kako u tehničkom, kadrovskom tako i u edukativnom smislu. Teme su iz svih oblasti hirurgije, počev od opšte, preko neuro do vaskularne hirurgije. Vrlo aktuelne teme koje će itekako biti korisne, kako hirurzima tako i doktorima porodične medicine koji su došli u značajnom broju“, priča dr Marić.

Hercegovina press