Elektroprivreda na 3. Energetskom samitu u Neumu

05.04.2017.     Vijesti

Elektroprivreda Republike Srpske učestvuje na Trećem energetskom samitu u Neumu koji se u regionu nametnuo po aktuelnim i izazovnim temama iz oblasti energetike.  U protekla dva dana eminentni stručnjaci iz trideset zemalja svijeta  govorili su  o korištenju obnovljivih izvora enegije, energetskoj efikasnosti i liberalizaciji tržišta električne energije.

V.d direktora Elektroprivrede Republike Srpske dr  Željko Kovačević naglasio je značaj Samita navodeći da je stručna javnost iz oblasti energetike danas otvorila i  niz aktuelnih pitanja kako bismo svi  zajedno pronašli najkvalitetnija rješenja,  kako bi se ukinule Sankcije Evropske energetske zajednice.

Govoreći o prespektivama Elektroprivrede Republike Srpske,  Kovačević ističe da i dalje prioritet moraju biti dva postulata, a to je sigurnost snabdijevanja, i dalji razvoj Elektroprivrede sa aspekta investicija.

„Mi imamo ubjedljivo najnižu cijenu električne energije, i tome ćemo težiti  i u budućnosti.  Zbog takvog opredjeljenja ERS – a , prioritet je izgradnja novih objekata jer bez toga bismo svi mogli da dođemo u problem i imamo  tržište električne energije koja nije iz naših izvora,  a onda bi se u budućnosti  postavilo  i pitanje  cijena iz takvih izvora“, ističe Kovačević.

Veliko interesovanje izazvala je panel  diskusija „Budućnost tržišta električne energije i šeme podsticaja , a jedan od uglednih panelista bio je i izvršni direktor ERS – a za  tehnička pitanja Maksim Skoko.

„Razgovor koji smo vodili oobrađivao je suštinsku temu razvoja tržišta električne energije u BiH,  samim tim i u Republici Srpskoj sa ozbiljnim akcentom  na razvoj tržišta u regionu jer nedvosmisleno je da se razvoj tržišta ne može posmatrati parcijalno i da moramo u tom smislu sve stvari posmatrati regionalno jer su ovo  mala tržišta za sve pa i za električnu energiju“, istakao je Skoko nakon diskusije. .

On je naglasio da je MH  „Elektroprivreda Srpske“  sa svojim aktivnostima izašla na berzu električne energije Seepex  u Srbiji i  da skoro  sve svoje viškove na dnevnom nivou plasira preko berze električne energije Seepex u Beogradu.

Konstruktivnu raspravu izazvala je i tema o značaju obnovljivih izvorra električne energije.

Na temu „Strateško planiranje u sektoru malih hidroelektrana“  koja se održava sutra jedan od panelista biće i direktor Direkcije za distribuciju Elektroprivrede Republike Srpske Dalibor Muratović.

Hercegovina press