Elektroprivreda kupuje struju zbog loše hidrološke situacije

24.08.2017.     Energetika

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas u Banjaluci da je zbog izuzetno loše hidrološke situacije Elektroprivreda Republike Srpske sprovela javni postupak nabavke određenih količina električne energije koje će nedostajati za snabdijevanje domaćeg tržišta.

– Nabavka električne energije vrši se prema potrebama. Ovako loša hidrološka situacija se ne pamti više decenija i zato su krajem jula donesene akdekvatne odluke – rekao je Đokić na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade RS.

On je istakao da je u toku i kapitalni remont Termoelektrane Ugljevik, koji može trajati 90 dana i da je i to razlog za nabavku električne energije.

– Trenutno se radi na ugradnji elektrofiltera, a investicija iznosi oko 10 mil EUR. Nakon ugradnje značajno će biti poboljšane performanse ove termoelektrane, a biće obezbijeđena kontinuirana proizvodnja električne energije u narednim godinama i smanjena emisija štetnih čestica – dodao je Đokić.

On je podsjetio da je do sada Elektroprivreda RS proizvodila dovoljne količine električne energije što je rezultovalo pozitivnim finansijskim izvještajima.

Izvor: Capital