Dubrovnik odlučio- ograničava se broj posjeta Starom gradu

15.08.2017.     Vijesti

Dubrovnik će drastično smanjiti ulazak posjetilaca u stari centar grada, otkrio je gradonačelnik Mato Franković za britanski Telegraph.

Novo ograničenje pratiće UNESCO-vu preporuku, pa će tako odsad gradske zidine, umjesto dosadašnjih 12.000, moći posjetiti samo 8.000 turista.

Ograničenje, koje će trajati dvije godine, također će se odnositi na broj turista koji se iskrcavaju iz kruzera.

„Nisam tu da uveseljavam ljude, već da kvalitetu života u gradu učinim boljim. Neki vlasnici kruzera se neće složiti sa mnom, ali moj glavni cilj je da boravak turista u Dubrovniku učinim što kvalitetnijim. To se, međutim, neće dogoditi ukoliko situacija ostane onakva kakva jeste“, rekao je Franković, prenosi B92.

U gradu će biti postavljene CCTV kamere, putem kojih će se nagdledati prolazak turista kroz tri glavne kapije.

„U sljedeće dvije godine, koliko će trajati ograničenje, izgubit ćemo mnogo novca – u pitanju su milijuni – ali ćemo u budućnosti zaraditi znatno više. Zaslužujemo da budemo top turistička destinacija“, dodao je gradonačelnik.

Franković ne želi da Dubrovnik doživi sudbinu Venecije i Barcelone, gdje je masovni turizam poprimio tolike razmjere da dovodi u opasnost infrastrukturu i kulturno naslijeđe grada, a građani počinju ispoljavati neprijateljstvo prema posjetiteljima..

Usporedbe radi, 2014. godine u grad je pristiglo 463 kruzera, sljedeće e godine 475, a 2016. se 799.916 gostiju iskrcalo iz 529 kruzera.

Izvor: Bljesak.info