Drvoprerađivači zadovoljni izvoznim rezultatima

02.02.2017.     Privreda

Očekujemo od Vlade RS da riješi problem nabavke drvnih sortimenata – poručuju miniatru industrije drvoprerađivači iz Gradiške.

Petru Đokiću su se pohvalili da njihova privredna grana konstantno bilježi veliki rast. Prošle godine, pokrivenost uvoza izvozom dosegla je rekordnih 470 odsto. Zato od Vlade traže nešto zauzvrat.

Iako je, kažu u fabrici namještaja Prima, promet odličan, pa na tržište EU dnevno izvezu i do osam kamiona robe, ne ide sve kao po loju.

“Smisao sastanka jeste razgovor sa ministrom i iznalaženje rješenja prije svega za sirovinu, odnosno drvni asortiment, koji je osnov za proizvodnju. Nadam se da smo na današnjem sastanku postigli dogovor da će firma dobiti ugovor od srpskih šuma, pošto to prethodnih godina nije bio slučaj”, kaže Goran Marčeta, direktor fabrike namještaja Prima ISG

Pojedini drvoprerađivači ranije su se žalili da su morali da podmićuju političke partije, kako bi im Šume Srpske isporučivale drvne sortimente.

Mnogi ih i dalje nabavljaju iz inostranstva. Ipak, poručuje Đokić, krivica nije samo na vlastima, već su potrebe veće od onog što ima u domaćoj ponudi.

“Moraće se i dalje sirovina kupovati na nekim drugim tržištima, ali najvažnije je da izvršimo pravednu raspodjelu šumsko-drvnih sortimenata prema svim privrednim subjektima”, rekao je Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS.

Drvoprerađivače iz Gradiške obišli su i njihovi sindikalni predstavnici. Kažu, i na njih nabavka materijala itetkako utiče, jer bi omogućila nova radna mjesta i povećanje plate.

“Nama je jako važno da Vlada RS, konkretno ministar industrije se založi, a računajući da je kadar Socijalističke partije na čelu Šuma RS, da ovo preduzeće dobije sertifikovano drvo, što će stvoriti uslove za novo zapošljavanje”, kaže Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS.

Drvoprerađivačka industrija Srpskoj godišnje donese više od milijardu maraka, i to samo od izvoza. Prošle godine, proizvodnja namještaja porasla je skoro za trećinu u odnosu na 2015., a izvoz je uvećan deset odsto.

Iz Vlade poručuju da su za osam godina, za podsticaje isplatili 28 miliona maraka.

ATV