Do polovine novembra odluka o izvođaču radova na cesti Neum-Stolac – Uskoro i tender za tunel Žaba

06.10.2017.     Vijesti

Tender za izvođenje radova na magistralnoj cesti Stolac – Neum, lot 1 i lot 2, zatvoren je 14. novembra prošle godine.


Iz JP Ceste Federacije BiH na upit N1 televizije u kojoj je fazi procedura, odgovoreno je da se projekt izgradnje ceste finansira iz kredita Evropske investicione banke (EIB) i Svjetske banke, te da je planirani proračun za radove na oba lota 13 mil KM. Na raspisani tender se prijavilo osam kompanija i sve su prispjele u okviru planiranog proračuna, javlja N1.

– Proces evaluacije je u toku tako da detaljne podatke o poretku ne možemo iznositi do okončanja postupka. Evaluacija ponuda traje dugo jer, nažalost, nismo imali efektivnost kredita iz objektivnih razloga za koje nismo mi odgovorni te dugotrajnog procesa pojašnjenja ponuda sa pojedinim ponuđačima i odobrenja istih od strane obje banke. Očekujemo da ćemo do kraja oktobra ili u prvoj polovini novembra imati potpis ugovora za oba lota te raspisan konkurs za tunel Žaba – rekli su za N1 u JP Ceste Federacije BiH.

Na pitanje da li je bilo žalbi na raspisani tender, kazali su da nije, te da odluka o najpovoljnijem ponuđaču još nije donesena.

– Donošenje odluke o dodjeli ugovora ne može biti prije „operativnosti“ kredita. Za kredit Svjetske banke još nije proglašena „efektivnost“ a sredstva iz kredita EIB još nisu „operativna“ mada je kredit efektivan – rečeno je za N1.

Izvor: ekapija