Do kraja nedelje poznata sudbina 2.400 litara ulja od smilja iz Hercegovine

17.08.2017.     Privreda

Sudbina eteričnog ulja od smilja članova grupe na Facebooku pod nazivom “Udruženje malih proizvođača smilja Hercegovina”, tzv. klastera, trebala bi se znati do kraja ove sedmice.

Prema riječima Slavka Andačića, predstavnika ovog klastera u pregovorima s kupcima, kupac s kojim se cijelo vrijeme pregovara trebaloo bi danas ili sutra da stigne u BiH, a do kraja nedelje  bi trebalo biti poznato hoće li otkupiti ulje, odnosno hoće li biti sklopljen posao između njega i klastera.

Riječ je o oko 2.400 litara ulja koje je prerađeno u brojnim destilerijama širom Hercegovine. Za Andačića nema sumnje kako će ulje biti prodato.

„Imamo još četiri ponude iz svijeta, pa ćemo vidjeti što i kako ako ovaj otkupljivač s kojim smo cijelo vrijeme u kontaktu odustane od cijele priče”, ističe Andačić.

Dodaje kako se neće ići ispod cijene od 1.000 evra po kilogramu ulja, koja je već ranije rečena. Ističe i kako su dosadašnje analize pokazale kako se radi o ulju vrhunskog  kvaliteta.

“Najbitnija stvar je da nema hemijskih primjesa, da nema insekticida i pesticida u tom ulju. Proizvođači su se pridržavali uputa o nekorištenju kemijskih sredstava u proizvodnji smilja”, kaže Andačić za Večernji list.

Dodaje kako ono ulje koje ne bude zadovoljavalo potrebne analize neće biti ni otkupljeno. On je još jednom ponovio kako potencijalni kupac s kojim se cijelo vrijeme pregovara ima u planu, ako se postigne dogovor o kupovini ulja, preuzeti kontrolu i nad destilerijama.

“Koliko je nama prezentovano on želi postići sporazum s postojećim destilerijama da rade za njega. Ako to ne bude moguće, spreman je u svakoj općini napraviti po jednu destileriju”, kaže Andačić.

Smatra i kako registracijom, odnosno formiranjem klastera malih proizvođača, priča oko smilja u Hercegovini ima budućnost.

“Niko otkupljivačima neće moći ponuditi nižu cijenu od klastera”, naglašava Andačić.

Na pitanje ima li stranih investitora, odnosno koliko je veliko tržište eteričnog ulja od smilja, Andačić kaže kako potencijalni kupci postoje.

“Tržište postoji. Priča da je Hercegovina zasitila tržište je umjetno izazivanje krize kako bi se obezvrijedila proizvodnja i naši proizvođači. Mogu vam reći da smo mi u kontaktu sa šest, sedam različitih zemalja koje su zainteresovabe za ovaj proizvod”, zaključuje Andačić.

Izvor: bljesak.info