Direktori gradskih ustanova „na ledu“ – najavljeni otkazi za neuspješne

18.04.2017.     Vijesti

Direktori svih gradskih ustanova imaju još tri  mjeseca da svedu račune i predstave rezultate rada u proteklih pola godine. Na zajedničkom sastanku sa gradonačelnikom Trebinja Lukom Petrovićem  podvukli su crtu na rezultate postignute u prva tri mjeseca i izvršili konsultacije za naredni period.

12 gradskih ustanova mora smanjiti dugovanja, i povećati prihode zaključeno je nakon sastanka.

Foto: Grad Trebinja

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović tražio je jasne smjernice i plan poslovanja ustanova u narednom periodu. Pred direktorima je zadatak da poboljšaju kvalitet usluga, ali i da sprovedu tražene uštede.

„Moramo povećati prihode javih ustanova, a to je moguće samo ako imaju jasan plan poslovanja sa izdefinisanim ciljevima. Usluge koje pružamo moraju biti kvalitetnije, a prema napravljenim analizama većina ustanova ima prostora da na rashodima uštedi i do pet odsto. Isto toliko mogu povećati prihode svojih preduzeća“, kaže Luka Petrović gradonačelnik Trebinja za poslovni portal Hercegovinapress.com.

Direktori koji ne budu uspjeli da sprovedu uštede  i naprave razliku u poslovanju u odnosu na 2016. godinu biće smjenjeni.

U gotovo svakoj od 12 gradskih ustanova mjere ušteda daju rezultate. Iako još nemaju jasnu računicu, u Domu zdravlja, vrtiću Naša radost, CIK – u, već su novim mjerama postigli izvjesne rezultate.

„Bilo je privremenog otpuštanja radnika koji su zapošljavani tokom 2016. godine, ali i smanjenja plata i koeficijenata. Pokušavamo da povećanjem kapaciteta i efikasnijim poslovanjem i boljom uslugom  ostvarimo veće prihode koji će nam omogućiti da vratimo na posao radnike, ali i  da povećamo zarade zaposlenih. U tom smislu već smo otvorili jaslice, odjeljenje u Dživaru, nastojimo da oformimo gupu i u Lastvi“, kažu u vrtiću „Naša radost“.

Iako na ledu, ditrektori pozdravljaju ideju gradonačelnika da svi nakon šestomjesečnog upravljanja preduzećima podvuku crtu.

„Očekivao sam ovakav sastanak i ranije i sugerisao da se  kontinuitetu sarađuju sva preduzeća na nivou grada Trebinja, U svakom slučaju pozdravljam ideju da se neuspješni direktori povku, a oni koji efikasno budu obavljali svoj posao zalužuju nagradu i povećanje plata u svojim kolektivima u 2018.“  – istakao je Manojlo Ćuk direktor CIK – a.

Hercegovina press