Bileća: „Bilkon“ uspješno radi za evropsko tržište

21.02.2017.     Vijesti

Da se uspješno može raditi za evropsko tržište, pokazuje primjer iz Bileće.

Bileća, Bilkon
Već četiri godine, firma „Bilkon“, na principu lon-poslova, isključivo radi za poznatog kupca, njemački „Štil“. Na izvoz je orijentisana od početka, a da bi to postigli, morali su da ispune neophodne uslove.
Proizvodnja je krenula na polovnim mašinama, a vremenom su linije popunjene novom nedostajućom opremom. Na putu do evropskog kupca, kažu u „Bilkonu“, o tri segmenta, domaći proizvođači uslovljeni su da malo ili nikako ne raspravljaju.
„O cijeni razgovarate malo, a na kraju uglavnom bude kako kupac traži, jer ponude ima dosta. O kvalitetu i o rokovima se ne razgovara. U lon-poslovima, ako imate te tri stvari, morate ih ispoštovati“, ističe direktor firme „Bilkon“, Gojko Vuković.

Polovina, od osamdeset radnika, do ulaska u „Bilkon“ imala je iskustvo u tekstilnoj industriji. Ostale su morali obučiti za proizvodnju namjenske zaštitne opreme za drvnu industriju.
Firma „NIK prom“, kao jedan od ulagača, u „Bilkon“ je unijela i ranije izvozno iskustvo u sličnim poslovima. Međutim,..
„Izgleda lako, ali njihovi zahtjevi su veliki, kako sa kvalitetom i rokovima“, rekao je direktor firme „NIK prom“, Trifko Nosović.Mjesečno, sa proizvodnih traka, za njemačkog kupca „Bilkon“ isporuči oko osam hiljada komada odjevnih jedinica, petnaest različitih modela. Domaćim konfekcionarima, tvrde, lon-poslovi su jedini izbor.
„Zato što bi ulaganje u vlastitu proizvodnju bilo veliko, od materijala, robne marke i dizajna. A druga stvar je što je realizacija, na našem tržištu, u ovakvoj situaciji jako spora i najčešće sa gubitkom“, izjavio je direktor firme „Bilkon“, Gojko Vuković.
Pored redovnih isplata doprinosa, u „Bilkonu“ su dostigli prosjek zarada od oko petsto osamdeset maraka. Da kupac ne bi čekao, uspijevaju da u opremu, godišnje ulože do dvadeset hiljada maraka.
rtrs