BIH od danas pod energetskim sankcijama

01.04.2017.     Energetika

Najgore što pod sankcijama Bosni i Hercegovini može da se dogodi je zabrana izvoza struje, mada je to malo vjerovatno. Tako je direktor Energetske zajednice najavio i zvaničan početak sankcija koje danas stupaju na snagu.

energetika

Janez Kopač tvrdi da je za to kriva Federacija koja nije prihvatila već do u tančine dogovoren novi Zakon o gasu. Fedralni premijer pravdao se da entitetskim Vladama treba još vremena da ga dodatno utanače i da sankcije neće biti bolne.

“Sankcije kada je u pitanju energetska zajednica odnose na to da nećemo moći konzumirati sredstva koja i onako ne sad konzumiramo. Neće se ništa dogoditi sutra, prekosutra će biti isto”, pojašnjava Fadil Novalić, premijer Federacije BiH.

“Nema tu nikakvih strašnih sankcija u sadašnjem momentu da li mogu da budu u perspektivi.Međutim ono što je problem vezano konkretno za ovo pitanje jeste i u mnogim drugim stvarima.Provjerite po Evropi pa ćete vidjeti da su neke države članice bile po četrdeset godina i više članice Evropske unije, a da nisu imale samo jednog regulatora”, kaže Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS.

Problem i jeste u regulatoru za tržište gasa. Oba entiteta pristala su da se ta nadležnost prenese na Državnu regulatornu komisiju za električnu energiju, a u Vladi Srpske pravdali su se da to nije klasičan prenos nadležnosti.Pristali su da državna komisija radi samo metodologiju određivanja cijena, ali ne i tarifne cijene i balansnu politku.

Više od toga tražila je Federacija, pa zadovoljstvo blokadom zakona ne kriju u najvećoj fedralnoj gasnoj kompaniji.

“U skladu sa predloženim zakonom Regulator iz Trebinja će voditi balansnu politiku u Zvorniku i time grad Sarajevo u zimskim mjesecima neće imati dovoljne količine prirodnog gasa. Ako je ovo cilj zakona onda mi u BH Gasu nismo upoznati sa obavezama regulatora iz okruženja. U Srbiji se iz jednog državnog centra upravlja i vodi cijeli sistem”, navode iz BH Gasa.

telop gas

Zato traže da ta nadležnosti pređe na BH nivo. Mirko Šarović tvrdi da će posljedice nerada entitetskih vlada biti daleko veće nego što tvrde premijeri. Očekuje poskupljenje plina, jer Srbija pod pritiskom Evrope tri puta povećava cijenu transporta preko svoje teritorije.

Njegove tvrdnje danas složno demantuju entitetski premijeri, ali i entitetske gasne komapanije.U Gas Res kažu da veće cijene koje Srbija uvodi BH Gasu plaćaju od 2015.godine i da s te strane ne očekuju poskupljenje.

“Neusvajanje zakona i eventualne sankcije ne mogu se dovesti u vezu sa poskupljenjem. Poskupljenje može biti samo posljedica načina na koji akteri imaju ugovorenu nabavku gasa. Kod nas je to kretanje cijena gasa na evropskom tržištu”, rekao je Slobodan Puhalac, direktor kompanije Gas Res.

Ako se ne budu mijenjale ništa se neće promjeniti za potrošače u Srpskoj. Poskupljenja za Federaciju će biti, ali odluka Srbije nema veze sa sankcijama, tvrde i u BH Gasu. Skuplji plin mogu očekivati i građani Istočnog Sarajeva, jer ga kupuju od Federacije koja ne dozvoljava Srpskoj transport gasa preko entitetske granice. Rješenje problema predviđao je upravo zakon o gasu koji entiteti još dogovaraju.

izvor: atvbl