Austrijanci zainteresovani za saradnju s ERS-om

10.05.2017.     Energetika

Uprava „Elektroprivrede Republike Srpske“ /ERS/predstavila je na današnjem sastanku u Trebinju sa članovima 12 kompanija iz Austrije projekte od strateškog značaja za ovu kompaniju i Republiku Srpsku.

„Riječ je o ekonomski opravdanim i isplativim projektima i cilj nam je da oni budu završeni u zadatim rokovima. ERS je spremna da svim potencijalnim investitorima stavi na raspolaganje potrebne resurse“, rekao je vršilac dužnosti generalnog direktora ERS-a Željko Kovačević.

Kovačević je naveo da u Srpskoj postoje veoma značajni resursi koji nisu dovoljno iskorišteni – hidropotencijali, energija vjetra i sunca, saopšteno je iz ERS-a.

Nakon multimedijalne prezentacije budućih projekata i onih koji su u toku, austrijski privrednici ocijenili su da postoji mnogo prostora za saradnju sa ERS-om.

„ERS ima mnogo projekata koji su interesantni za austrijsko tržište i bilo je od velike koristi započeti saradnju, na obostrano zadovoljstvo“, istakao je trgovinski savjetnik Ambasade Austrije u BiH Filipe Kupfer.

Delegati austrijskih kompanija koje imaju predstavništva u Srpskoj ocijenili su da je Republika Srpska odličan ambijent za investiranje jer su cijene električne energije veoma povoljne, odnosno znatno niže u odnosu na region.

Oni su danas u okviru privredne misije „Potencijali Hercegovine“ posjetili i hidroelektrane na Drini i Trebišnjci.

Riječ je o kompanijama koje se bave različitim oblastima koje su interesantne za energetski sektor – od proizvodnje i opreme za hidroelektrane, termoelektrane i solarna postrojenja, do primjene metoda za kvalitetnije angažovanje zaposlenih.

NJihovi predstavnici pokazali su interesovanje za ulaganja u elektro-energetski sektor Republike Srpske, a ovo je prvi zvanični sastanak ERS-a i austrijskih privrednika.

Razgovori o konkretnim projektima biće nastavljeni sutra.

izvor:Srna