Kako se izboriti za veću platu u šest koraka

02.04.2017.     Vijesti

Sama pomisao na razgovor u kojem ćete izgovoriti rečenicu “mislim da bi trebalo da mi povećate platu” zastrašujuća je za mnoge radnike. Međutim, stručnjaci tvrde da poslodavci često dobro reaguju na ovakvu izjavu, i da postoji način da povećate sebi šansu da vaša poruka urodi plodom.

“Dejli mejl” objavio je šest koraka koje bi trebalo da usavršite kako biste dobili veću platu.

Istraživanje

Raspitajte se (diskretno, u skladu sa mogućnostima) koliko kolege na istoj ili sličnoj poziciji zarađuju. Nemojte se ograničavati samo na svoj posao  već se raspitajte i koliko se u drugim kompanijama isti posao plaća. Ukoliko utvrdite da je vaša plata manja, imate argument da vaš poslodavac ne ide u korak sa konkurentima kada su u pitanju plate, čime rizikuje nezadovoljstvo.

Odabir trenutka

Kao i kod mnogih drugih stvari u životu, i ovde je tajming veoma važan. Odaberite trenutak u kojem je vaš poslodavac najreceptivniji, kada može da vas pažljivo sasluša i razumije. Dakle, ne najzauzetiji dan u mjesecu, ne trenutak kada trči sa sastanka na sastanak, ali ne ni kompanijsku zabavu na kojoj je atmosfera previše opuštena i razgovor o poslu nije dobrodošao.

Budite svoj najveći fan

Kada ste sa njim ili njom u istoj prostoriji, potrudite se da istaknete sve pozitivno u vezi sa sobom kako biste ih podsjetili na svoju važnost. Nabrojte svoje uspjehe, inovacije koje ste unjeli, dobra dostignuća ili čak dodatni uloženi trud ili prekovremeni rad.

Budite pozitivni

Nemojte biti malodušni, već razgovor započnite time koliko i zašto volite svoj posao i svoje saradnike. Ne ispoljavajte nezadovoljstvo, već nabrojte pozitivne stvari u firmi i nadovežite se svojim dostignućima iz prethodne tačke. Onda u razgovor ubacite podatke o platama, ali pazite da fokus zadržite na činjenici da volite svoj posao i da želite da nastavite tu da radite, kako razgovor ne bi otišao predaleko u smjeru drugih poslodavaca. Ovo je trenutak u kojem bi trebalo da pitate poslodavca da li može da preduzme konkretne, aktivne korake da poboljša vašu poziciju.

Alternativne beneficije

U zavisnosti od posla koji obavljate, možda ćete uspjeti sa poslodavcem da ispregovarate o nekom vidu adaptacije posla koji ne podrazumjeva povišicu (ukoliko nema prostora ili finansijskih uslova za nju). Kraće radno vrijeme, prebacivanje na drugu poziciju internim kadriranjem ili jednokratna nagrada možda su prvi korak na vašem putu ka boljoj plati.

Procjenite reakciju

Ukoliko po odgovorima, ili govoru tijela svog pretpostavljenog, zaključite da ne dobijate željeni efekat, pokušajte da se izvučete. Ukoliko vam se ne čini da razgovor ide ka povišici ili unapređenju, ponovite da vam je drago što ste dio tog tima i da ćete nastaviti da se trudite kao i do sada, i završite priču na tome.

izvor: modo.rs

error: Zabranjeno je kopiranje!