100 hiljada maraka za trebinjski aerodrom

05.07.2017.     Vijesti

Nakon što je Vlada RS potrošila više od milion KM za petogodišnje funkcionisanje Javnog preduzeća “Aerodrom Trebinje” i na kraju ga ugasila, ovih dana je raspisan tender za izradu Strategije razvoja trebinjskog aerodroma, saznaje portal CAPITAL.

Nova istraživanja i izrada planova građane Srpske koštaće oko 100.000 KM, a sve zato što je sada ocijenjeno da je studija razvoja fantomskog aerodroma, koju je radila jedna austrijska firma, nepotpuna.

Tenderskom dokumentacijom  traži se najbolja ponuda za inženjerske usluge, prostorno planiranje i uređenje pejzaža, tehničko ispitivanje, ali i konsultantske usluge.

Strategijom bi se definisala prva faza razvoja, koja predviđa izgradnju piste u dužini od 1.700 i širini od 30 metara. Ove dimenzije bi zadovoljile uslove za polijetanje i slijetanje dva aviona čiji je kapacitet 50 sjedišta. Osim toga, dokument mora da obuhvati i gradnju terminalne zgrade, kontrolnog tornja, hangara, pristupnih i servisnih puteva, ali i parking prostor”, stoji u tenderskoj dokumentaciji „Aerodroma RS“.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS za Capital.ba su rekli da će „novi dokument pokazati opravdanost cijele ideje „međunarodni aerodrom Trebinje““.

Informaciju da je trebinjska avio pista ponovo na umu nadležnima potvrdio nam je i direktor „Aerodroma RS“ Miroslav Janjić, napominjući da će strategija jasno odrediti šta će se raditi i graditi, a u okviru „strateških planiranja RS“.

Postoje naši ciljevi i želje, ali struka će odrediti šta je moguće. Sve ovo definisaće strategija razvoja ovog aerodroma.“Aerodromi RS“ su preduzeće koje vodi brigu i o aerodromu Trebinje“, istakao je Janjić, ne precizirajući dalje kako preduzeće na čijem je čelu vodi brigu o aerodromu koji ne postoji.

A da ne postoji Vlada RS i definitivno je priznala u januaru 2014. godine kada je zatvoreno preduzeće „Aerodrom Trebinje“, a Privredni sud u Banjaluci ga obrisao iz Registra privrednih subjekata.

Tokom petogodišnjeg rada, istini za volju – bez piste i međunarodnog reda letova, trebinjski aerodrom je potrošio više od milion KM iz budžeta, a urađeni su samo master plan i idejno rješenje. O izradi izvedbenog projekta nije bilo ni govora.

Samo pola godine prije zvanične odluke o zatvaranju predsjednik RS Milorad Dodik je tvrdio da Vlada nije odustala od gradnje trebinjskog aerodroma.

Prema ranijim obećanjima, trebinjski aerodrom trebalo je da bude operativan još od 2010. godine, jer su tada predstavljene studije koje su „pokazale da postoji opravdanost ovog projekta“. Plan je bio da se u gradnju aerodroma uloži oko 60 miliona KM, kako bi mogao, samo u prvoj fazi, da prima 250.000 putnika.

Izvor: Capital.ba